IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
11:56 | 24 януари 2018
Обновен: 16:38 | 23 април 2024

По-малко документи при регистрацията на социални услуги

Цели се намаляване административната тежест за гражданите и бизнеса

По материала работи: Пламен Янков
По-малко документи при регистрацията на социални услуги

Парламентът намали административната тежест при регистрацията на доставчиците на социални услуги с промени в Закона за социално подпомагане, съобщава dnes.bg.

 

С промените се предвижда отпадането на срока за пререгистрация на доставчиците на социални услуги, тъй като удостоверението за регистрация е безсрочно и няма основание да има ограничение с конкретни срокове за подновяване на регистрацията.

 

Отпада и изискването лицата, които не са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията, да прилагат удостоверение за актуално състояние или регистрация, издадени от компетентния съд.

 

Агенцията за социално подпомагане по служебен път ще извършва справка в електронната база данни на търговския регистър.

 

Измененията предвиждат и промени в Закона за закрила на детето. Така се облекчава издаването на лиценз за предоставяне на социални услуги за деца и доставчиците да не представят редица документи. Държавната агенция за закрила на детето по служебен път ще извършва справка в електронната база данни.

 

С промените се цели да се намали административната тежест за гражданите и бизнеса чрез премахване на изискването за някои документи на хартиен носител, мотивират се вносителите.

Коментари

Новини Варна