IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
14:00 | 6 февруари 2018
Обновен: 13:35 | 24 март 2024

Търсят 20 000 специалисти в аутсорсинг индустрията у нас

Очакванията са този сектор да се разраства и да достигне 4,2% от брутния вътрешен продукт

По материала работи: Слав Велев
Търсят 20 000 специалисти в аутсорсинг индустрията у нас

Около 20 000 специалисти се търсят в аутсорсинг индустрията. Това обявиха от Българската аутсорсинг асоциация. Освен  владеенето на няколко езика кандидатите за този сектор вече трябва да имат и специфични умения и знания.

 

Аутсорсинг индустрията формира 3,6% от икономиката ни и по информация от 2016 г.  в нея работят около 47 800 души. Според Пламен Цеков от Българската аутсорсинг асоциация браншът изпитва вече дефицит на квалифицирани специалисти.

 

"Отварят се все повече специализирани центрове, например аутсорсинг изнесени услуги по управление на човешки ресурси. T.e. офис в България управлява човешките ресурси на голяма международна компания в цял свят или в Европа. Или финансов и счетоводен аутсорсинг, пак големи международни конгломерати, които искат да концентрират този център на познание на едно място. Тук вече говорим за комбинация от чужди езици плюс бизнес познания", обясни той, цитиран от dariknews.bg.

 

От асоциацията твърдят, че няма разлика в заплащането между българи и чужденци, но отказаха да назоват какви заплати взимат хората в бранша. Пламен Цеков все пак изтъкна, че заплащането е високо.

 

Около 80% от аутсорсинг компаниите са ситуирани в София. Очакванията са този сектор да се разраства и да достигне 4,2% от брутния вътрешен продукт.

 

Четете още:   

Коментари

Новини Варна