IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 24°
Новина на деня
09:51 | 8 февруари 2018
Обновен: 15:01 | 16 април 2024

По-малко отпаднали ученици заради дуалното обучение

При тази форма на обучение гимназистите над 16 години от професионалните училища работят по трудов договор и учат едновременно

По материала работи: Слав Велев
По-малко отпаднали ученици заради дуалното обучение

Дуалното образование е намалило отпадащите ученици, отсъствията и закъсненията, както и е повлияло благоприятно на дисциплината в клас. При тази форма на обучение гимназистите над 16 години от професионалните училища работят по трудов договор и учат едновременно. Ползите от нея бяха оповестени от ръководителката на българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО Петя Евтимова по време на съвместно заседание в парламента на три комисии – образователна, социална и икономическа, предаде Monitor.bg.

 

Тя акцентира и на някои притеснения от страна на фирмите, които наемат учениците, като например двойното здравно осигуряване. То се получава, защото гимназистите веднъж се осигуряват от държавата и втори път от работодателя. Основна тема на заседанието беше необходимостта от законови промени, свързани с трудовото правоотношение между работещите ученици и техните шефове. Председателят на социалната комисия Хасан Адемов заяви, че трябва да се намери правилното мястото на трудовите договори на учениците в дуалното обучение - дали те да са в Кодекса на труда, или да са в специален закон, както е при специализацията на лекарите.

 

Образователният министър Красимир Вълчев отбеляза, че може да се направят промени в Закона за професионалното образование, които да са свързани с договорите на учениците. В момента те получават възнаграждение в размер на 90% от минималната работна заплата. Шефката на образователната комисия Милена Дамянова пък предложи законовите поправки, свързани с трудовите договори на учениците, да се обсъдят в работна група. Все повече непълнолетни подават заявление за разрешително за работа, като през миналата година са били 7088. Инспекцията по труда е одобрила 6948 от подадените документи, съобщи социалният министър Бисер Петков. Отказите пък са 128, като основна причина била опасната работна среда.

 

 

Коментари

Новини Варна