Автопроизводителите подкрепят мерките за по-строг контрол на вредните емисии
Всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила
Публикувана: 9 Feb 2018 | 17:49

От Асоциацията на автомобилните производители (ААП) подкрепят мерките за по-строг контрол за вредните емисии от автомобилите. Те са за пунктовете за технически преглед и на пътя. Целта на мерките, предложени от екоминистър Нено Димов, е намаляване на замърсяването на въздуха.

 

Това стана ясно на среща между министър Димов, председателя на Управителния съвет на ААП Александър Миланов и изпълнителния директор Таня Груева.

 

Според асоциацията е необходимо да се засилят проверките на емисиите при първа регистрация на колите. Това се прави на база измерване спрямо данните, определени от производителите.
 

По данни на асоциацията всяка година в страната ни се регистрират над 300 000 автомобила. От тях само 3,25% от общия парк са на възраст до 5 години.

 

От асоциацията настояват за повишаване на качеството и ефективността на периодичните техническите прегледи на автомобилите. Към тези мерки се допълва и спиране от движение на автомобили без катализатори и такива с наднормени вредни емисии. 
 

Създаване на регистър на автомобилите, регламентиране на дейността на автосервизите също са сред мерките, които предлага ААП.
 

Възможностите за промяна на методиката за определяне на данъците за колите също са обсъдени на срещата. Идеята е те да са обвързани с екологичните вреди, които нанасят на околната среда и евростандартите за автомобили.

Коментари ( 0 )