IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
08:52 | 9 февруари 2018
Обновен: 16:38 | 23 април 2024

Откриват Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

Официалната церемония по откриването започва в 12 ч. българско време

По материала работи: Слав Велев
Откриват Зимните олимпийски игри в Пьонгчанг

23-тите Зимни олимпийски игри започват на днес в Пьонгчанг с официалната церемония по откриването от 12:00 ч. българско време. В дните до 25 февруари рекордните 2952 атлети от 92 страни ще се борят за разпределението на 102 комплекта медали в 15 вида спорт.

 

Това ще бъде първата Зимна олимпиада, на която ще се проведат повече от 100 състезания, а в Пьонгчанг ще се състезават и шест държави-дебютантки - Еквадор, Еритрея, Косово, Малайзия, Нигерия и Сингапур. България ще бъде представена от 21 спортисти в шест вида спорт, като това е най-многобройната ни делегация от Солт Лейк Сити през 2002 г. насам, пише dariknews.bg.

 

Най-големите ни надежди за медал в Пьонгчанг са свързани с носителя на Големия кристален глобус в сноуборда за 2016 Радослав Янков. През последните два сезона роденият в Чепеларе състезател се утвърди сред елита на този спорт и сега всички очакват от него да запише силно представяне на Игрите.

 

Сериозни надежди България има към другата ни представителка в сноуборда Александра Жекова. Тя ще участва на четвъртата си Олимпиада, като ще се състезава в бордъркроса.

 

В международен план две бяха основните събития, съпътстващи наближаването на Олимпиадата в Пьонгчанг. Най-дискутираното бе решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да не допусне Русия до участие в Олимпиадата, заради сериозни разкрития за допинг под държавен чадър в страната. От МОК все пак дадоха шанс на руските атлети да участват под неутрален флаг при положение, че бъде доказана тяхната невинност.

 

В крайна сметка 169 руснаци бяха допуснати до участие в Пьонгчанг, но в Южна Корея няма да бъдат някои от най-силните атлети на страната в зимните спортове - биатлонистът Антон Шипулин, състезателят по бързо бягане с кънки Виктор Ан и ски-бегачът Сергей Устюгов, както и фигуристите Ксения Столбова и Иван Букин.

 

Изненадващо в последните седмици преди началото на Олимпиадата настъпи и затопляне на отношенията между Южна и Северна Корея. Всичко започна след новогодишното изказване на лидера на Пхенян Ким Чен Ун, който заяви, че е възможно представители на страната да участват на Олимпиадата.

 

В следващите дни бяха организирани редица срещи между представители на двете страни, които юридически все още са във война, като в крайна сметка бе решено Северът да изпрати олимпийска делегация от 550 души, сред които 230 от добилите голяма популярност мажоретки, както и демонстративен отбор по таекуондо от 30 човека. Страната ще бъде представена и от танцова и театрална трупа от 140 човека. Като символ на добра воля, представителите на Северна и Южна Корея ще излязат заедно и под общ флаг на церемонията по откриването.

Коментари

Новини Варна