IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
10:48 | 13 февруари 2018
Обновен: 01:02 | 26 април 2024

Новият модел за финансиране на болниците ще се прилага от 2019 г.

Проблемът не е във финансирането на лечебните заведения, а в начина на разпределение на ресурсите, заяви заместник-здравният министър

По материала работи: Слав Велев
Новият модел за финансиране на болниците ще се прилага от 2019 г.

Новият модел за финансиране на болниците, който се подготвя от Министерството на здравеопазването, ще се прилага от началото на следващата година. Това коментира пред БНТ заместник-здравният министър Жени Начева.

 

Без да дава повече подробности за новия механизъм Начева каза, че става дума за оптимизиране разходването на ресурсите и елиминиране на негативните практики, които водят до неправомерно усвояване на средства на места, където не е извършена медицинска дейност, а е отчетена такава, пише Investor.bg.

 

По думите й до края на годината ще стартират обществените поръчки за изграждане на регистър на ражданията и онкоболните, които ще дадат възможност за по-добро разпределяне на парите за тези дейности, заради които основно в момента се формира преразход. В периода април-септември в електронното здравно досие ще бъде включена информация за резултати от изследвания и престой в болница на пациентите.

 

Начева посочи, че проблемът не е във финансирането на лечебните заведения, а в начина на разпределение на ресурсите. За всяка болница Министерството на здравеопазването е дало персонални насоки за подобряване на дейността. Ще бъде намален административният персонал с до 40 на сто в болниците пред фалит. Ведомството ще инвестира в капиталови разходи в клиниките във Враца, в Ловеч, в Стара Загора. Кредиторите на клиниките вече са вдигнали запорите и всяко от посочените лечебни заведения работи при определени парични потоци, допълни Начева.

 

Тя е категорична, че с наличния финансов ресурс, заделен за болниците по бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година, не би трябвало да има недостиг.

 

По повод сигналите на лекари, че детската кардиологична клиника е застрашена заради недостиг на медицински сестри и финансови проблеми Начева каза, че клиниката е уникална за страната и здравното министерство няма да допусне тя да бъде затворена. Според нея звеното е най-добре работещото в Националната кардиологична болница и проблемите му може да се решат с преструктуриране на персонала и ресурсите за издръжка в болницата.

 

Националната кардиологична болница е единствената структура в страната, която осигурява цялостното комплексно обгрижване на деца с вродени сърдечни малформации от 0 до 18-годишна възраст, включващо диагностика, съвременно лечение и проследяване.

 

Годишно в болницата се хоспитализират 900 деца и се проследяват над 10 хил. пациенти.

Коментари

Новини Варна