IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
07:37 | 16 февруари 2018
Обновен: 18:41 | 8 април 2024

Наемат по програма над 9000 безработни тази година

Предвижда се изпълнението на новия проект да е с национален обхват и да се прилага в 193 общини

По материала работи: Слав Велев
Наемат по програма над 9000 безработни тази година

Близо 9 700 безработни и неактивни лица ще бъдат наети през 2018 г. по новия проект „Работа”, който стартира на 16 февруари, съобщава Агенцията по заетостта.

 

Проектът е продължение на пилотната програма „Работа” от миналата година, която обхвана общините с най-висока безработица в Северозападна България и по която до края на 2017 г.

 

Предвижда се изпълнението на новия проект да е с национален обхват и да се прилага в 193 общини, в които безработицата е над средната за страната за предходните 12 месеца.

 

 

Определеният бюджет е 80 млн. лв., осигурени по Оперативна програма„Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС.

 

През 2018 г. обхватът на проект „Работа” ще бъде разширен в сравнение с пилотното изпълнение на програмата от миналата година. Освен продължително безработни в него ще се включат и неактивни лица, които ще бъдат активирани от наети към съответните общини специалисти. Безработните и активираните неактивни лица ще бъдат наемани на пълно или непълно работно време (най-малко 4 часа на ден) за период до 12 месеца и ще получават възнаграждение равно на минималната заплата. По заявка на работодателя може да бъде осигурен и наставник, който също ще е част от целевата група на проекта.

 

Има възможност заетостта да се комбинира с обучение, за да може наетите да придобият трудови навици и да успеят да останат на пазара на труда и след края на финансирането напрограмата.

 

Приемът на документи по проект „Работа” започва на 16 февруари 2018 г. в бюрата по труда в страната и ще продължи до 9 март 2018 г. включително, като ще има възможност за подаване и на електронни заявки на официалния сайт на Агенцията по заетостта.

 

Пилотната програма за обучение и заетост „Работа“ стартира на 1 септември 2017 г. в 14 общини от областите Видин, Враца и Монтана с финансиране от бюджета на Министерството на труда и социалната политика. Към 31 декември 2017 г. по нея са разкрити 1 139 работни места. Сключени са договори със 72 работодатели, като 58 от тях са от частния сектор. 1 061 лица ще продължат да работят и през 2018 г.

 

Коментари

Новини Варна