IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
16:19 | 18 февруари 2018
Обновен: 16:32 | 23 април 2024

Глобите за пътни нарушения в Турция ще се плащат на границата

Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват до южната ни съседка

По материала работи: Борис Проданов
Глобите за пътни нарушения в Турция ще се плащат на границата

Турция предприема крайни мерки в опит да събере глобите от нарушителите на пътя. Шофьорите ще плащат глобите си на границата.
 

Ако откажат, водачите ще остават без превозно средство. Новите правила ще важат и за всички българи, които пътуват до южната ни съседка.

 

„При положение, че евентуалната глоба бъде от някакво електронно устройство, камера на пътя и не бъде спрян на място автобусът, няма откъде да научим“, обяснява по bTV Георги Атанасов, който има туроператорска фирма със собствен транспорт. 

 

Сега шофьорът му ще научава на границата и ако не плати, ще остане без автобус. Същото се отнася и за камионите. Превозвачът Володя Костадинов обяснява, че всички си плащат електронните фишове от Европа, защото иначе „няма кой да те пусне, задържа се камионът“. 

 

Досега турската държава нямаше механизъм, по който да събира глобите за нарушенията на пътя от чужденците. Със свързването на системите на митниците и на министерството на вътрешните работи санкциите вече ще се виждат по границите. Ще има гише, на което да се плаща с банкова карта или в брой.

 

Очаква се системата да заработи най-рано през март. 

dir.bg

Коментари

Новини Варна