IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
18:48 | 21 февруари 2018
Обновен: 10:46 | 25 април 2024

80% от децата, чакащи ново семейство, са на възраст над 5 години

Ще отпушат ли новите правила проблемните осиновявания

По материала работи: Юлиян Атанасов
80% от децата, чакащи ново семейство, са на възраст над 5 години

Законодателните промени за правата на осиновителите ще изравнят до голяма степен условията за ползване на майчинство, но няма да бъдат решение за стотици деца, чакащи ново семейство. Едва 25% от кандидат-осиновителите успяват да осиновят дете до 5-годишна възраст. А в регистъра за осиновяване около 80% от децата са на възраст над 5 години.

 

Статистиката беше изнесена от левия депутат Милко Недялков при започналия в социалната комисия дебат за промените в Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване. Кабинетът предлага 1 година високо платено майчинство (90% от брутното трудово възнаграждение) за осиновителите на дете до 5-годишна възраст. Ако след изтичането на този отпуск детето не е навършило 2-годишна възраст, осиновителката ще има право на допълнителен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по същите правила, които важат за рождената майка. През това време ще се полага минимално обезщетение, което се определя всяка година със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване (380 лв. за 2018 г.) Въпреки че в тези случаи правата на осиновителите се изравняват с тези на рождената майка, остава една несправедливост - осиновителите на деца между 2 и 5 г. и в бъдеще няма да имат право на втора година майчинство.

 

Ограничението на възрастта е съобразено с училищния закон, според който децата след петата си година трябва да бъдат задължително обхванати в образователната система. Точно към по-големите деца обаче - над 5-годишна възраст, интересът за осиновяване е най-малък, а двете страни имат нужда от повече време за адаптация, опознаване и привикване, коментира Недялков. Затова БСП предлага отпускът по майчинство да обхваща осиновени деца до 14-годишна възраст, макар че идеята няма шанс да мине. Законопроектът на кабинета мина на първо четене в комисия и трябва да влезе в сила от 1 юли.

segabg.com

Четете още: От 1 юли осиновителите – с 365 дни отпуск

 

Коментари

Новини Варна