IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:43 | 24 февруари 2018
Обновен: 12:02 | 15 април 2024

Немци и австрийци идват за едър дивеч у нас

Гърци и италианци – за дребен

По материала работи: Юлиян Атанасов
Немци и австрийци идват за едър дивеч у нас

Немците и австрийците обичат да ловуват у нас едър дивеч, най-вече елени, и много ловци от тези страни предпочитат България, тъй като световният рекорд за трофей от благороден елен е български. Това стана ясно от думите на Чавдар Желев, главен  специалист в отдел „Ловно стопанство и странична дейност“ в Югозападното държавно предприятие по време на ловното изложение в Залцбург. Този трофей е отлична реклама за нас, посочи Желев. Ловът на благороден елен е скъп – само отстреляният дивеч струва няколко десетки хиляди евро, а отделно ловците заплащат и предоставените им услуги.

 

По думите му западните ловци предпочитат да ловуват на отворени площи, а този вид лов изисква повече знания за поведението на животните, повече наблюдение и повече дивеч. Италианците и французите предпочитат страната ни за лов на пернати – фазан, яребица, пъдпъдъци. Холандците, шведи и датчани харесват комбиниран лов, но често идват у нас и специално за лов на диви прасета. Най-често се излиза два пъти дневно на излет – по няколко часа, при групови излизания е желателно групата да е поне от 8 човека, за да има смисъл да се прави организация на гонка за диви прасета. Групите са обикновено между 8 и 12 човека. Участват и гоначи от ловното стопанство, които придвижват дивеча към ловците.

 

Скандинавските ловци залагат на сръндаци, на сръндаци ловуват и датчаните. Американците обичат да идват у нас на лов с лък и стрела. „Доскоро в България не беше възможно това, не беше разрешено, но вече е възможно. Това е много труден лов. Изисква не само много познания за дивеча, но и умения, и физическа сила“, каза Чавдар Желев. У нас обучение по стрелба с лък се предлага в частни клубове, но този вид лов към момента не е много популярен сред българските ловци.

 

Гръцкият пазар също е интересен за страната ни, гърците обичат да ловуват на дребен дивеч, каза експертът. В Гърция страната ни има традиции, участва в ловно изложение в Атина. Акцентът в това изложение е дребен дивеч – яребици, фазани, гургулици.

 

Като недостатъчно разработен пазар към момента Желев определи американския. Той отбеляза, че най-голямото ловно изложение в света е в Лас Вегас, а от страна на България там участват туроператори. Американците имат интерес за лов у нас, каза Чавдат Желев и допълни: „На изложението в Дортмунд имахме 3-4 групи, които записахме да дойдат да ловуват в България.“ Те са предпочели лов на елени и сръндаци с лък.

http://agrozona.bg

Четете още: Молебен за 5 г. от интронизацията на патриарх Неофит

Коментари

Новини Варна