IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
15:37 | 7 март 2018
Обновен: 16:30 | 23 април 2024

Всеки осми страда от бъбреци

Правят Ден на отворените врати за пациенти с увреждания на отделителната система

По материала работи: Слав Велев
Всеки осми страда от бъбреци

В България 12,8 %  от населението или всеки осми човек (около 700 000 - 750 000 души) страда от бъбреци. Близо 90% от засегнатите са с бъбречна недостатъчност. 3800 са пациентите на хемодиализа. За тях са създадени 84 специализирани центрове в страната. Отворени врати за безплатни прегледи за жени от 12 ч. до 16 ч. в кабинет 32 на 3 етаж и  лабораторни изследвания на жени в стая 204 на ДКЦ ''Света Марина'' (от 10 ч. до 16 ч.)  за креатинин и протеинурия ще има утре в ДКЦ“Света Марина“ във Варна. Поводът е Световният бъбречен ден, който се отбелязва всеки втори четвъртък на месец март, съобщиха от УМБАЛ „Света Марина“. Целта е да се привлече вниманието на обществеността върху бързото и активно разпространение на бъбречните заболявания и последвалите усложнения , водещи до бъбречна недостатъчност. Бъбречните увреждания се  установяват не само при доказана вече патология  на бъбрека, но и  при други съпътстващи   заболявания:  захарен диабет, артериална хипертония, подагра, обезитас.

 

Хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) е световен проблем за общественото здраве с неблагоприятни последици от бъбречна недостатъчност и преждевременна смърт. То засяга приблизително 195 милиона жени по света и в момента е осмата водеща причина за болестност и смъртност при жените.

 

Според статистиката 10% от населението по света  страда от ХБЗ, като всяка година се диагностицират нови 250 000 пациенти. Много от тях не подозират за съществуващо бъбречно увреждане.Честотата му нараства с увеличаване на възрастта и съответните придружаващите  заболявания.

 

При жените процентът на засегнатите е около 12,9-13,8 %, при мъжете -  17,1%. Важно значение имат сателитните нефропатии, пикочните инфекции  и бъбречните аномалии, обясняват лекарите.

 

Световният бъбречен ден се чества от 2006 г. Инициативата е на международното дружество по нефрология и международната федерация на бъбречните фондации.

 

Връзката между затлъстяването и бъбречната недостатъчност е двупосочна, затова и затлъстяването като световна пандемия ще доведе до увеличаване на болните с бъбречна недостатъчност, сочат прогнозите. Причините са няколко- застаряване на населението, непрекъснатото увеличаване на диабетиците, хипертониците и болните със затлъстяване.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна