Няма опасност от преливане на язовир „Тича“
Двама министри инспектираха процеса на контролирано изпускане на водоема
Публикувана: 8 Mar 2018 | 14:50

Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, заедно с министъра на околната среда и водите Нено Димов инспектираха процеса на контролирано изпускане на язовир „Тича“.

 

Поради бързото топене на снеговете се налага изпускане  на  язовира с обем  18 м3/сек.

 

Напоителни системи са поискали контролирано изпускане през основния изпусквател, тъй като е надвишен контролния обем на язовира.

 

Очакваното преливно количество е общо до 35 м3/сек. Дори да има преливане, водите се заустват в р. Камчия, където свободното оразмерително преливно водно количество е 250  м3/сек/, при общ обем 432 м3/сек/. Това означава, че към момента, в района няма опасност от наводнения, тъй като речните корита могат да поемат контролираното изпускане. Жителите на близките населени места вече са информирани за действията на регионалните институции и за всички предприети превантивни мерки.

 

През последните дни „Напоителни системи“ АД следи всички 190 язовири, собственост на дружеството. Въведено е денонощно дежурство и има готовност за задействане на аварийните групи в случай на възникване на ситуация.

 

Там където е необходимо язовирите  се изпускат контролирано през основните изпускатели за поддържане на свободен обем.

 

Въпреки изпускането няма опасност за трайно намаляване на обемите в язовирите. Земеделците ще бъдат осигурени с достатъчно количество вода през активния поливен сезон.

 

 

Коментари ( 0 )