Пристигна първият прототип на новите 15 автобуса
Машината е със стандарт евро 6 и няма аналог в страната
Публикувана: 8 Mar 2018 | 16:07

НОВИЯТ АВТОБУС Е ПОСЛЕДНА ДУМА на техниката и няма аналог в страната.

 

Пристигна първият прототип на новите супермодерни автобуси за Варна. Машината е от съвсем ново поколение, с двигател евро 6, т.е. с минимални количества на вредни газове, и няма аналог в страната. Това съобщи пред Медийна група „Черно море“ изпълнителният директор на „Градски транспорт“ Злати Златев.

 НАДЯВАМЕ СЕ ОСТАНАЛИТЕ 14 НОВИ АВТОБУСА да дойдат във Варна през май, каза изпълнителният директор на „Градски транспорт“ Злати Златев.

 

Нямаме забележки към изпълнението на производителя, полската фирма „Соларис“. Останалите 14 автобуса ще бъдат произведени в рамките на 110 дни, както е по договор. Надяваме се те да пристигнат по-рано и да влязат в транспортната схема на Варна за летния сезон, каза още Златев.

 

Новият автобус ще бъде регистриран в КАТ до седмица и ще бъде пуснат пробно по много линии в града. Идеята е да се види как ще реагира на различните натоварвания. Машината разполага с платформа за инвалиди и майки с детски колички, с камера за заден ход, с голям информационен дисплей за водача, GPS-позициониране, модерно оборудване за гласово оповестяване на спирките. След проучване подбрахме възможно най-приятния дамски глас, за да няма напрежение и стрес, каза Юлиян Георгиев, началник на ремонтното звено във фирмата. Ново е и това, че през зимния период пътниците ще могат да отварят сами вратата, от която да слязат, за да не се отварят всички и да се преохлажда салонът, добави той.

 

КАПАЦИТЕТЪТ НА САЛОНА е 53 правостоящи и 32 седящи места.

 

Автобусът е с мощност 240 к.с., с дизелов двигател, който изразходва 31,2 л на 100 км. Капацитетът му е 85 места – 53 правостоящи и 32 седящи. Оборудван е фабрично и с камери за наблюдение. Разполага и със система за автоматично централно смазване, която спестява влизането в сервиз за техническо обслужване.

 

ПРЕЗ ЗИМНИЯ ПЕРИОД ПЪТНИКЪТ ЩЕ МОЖЕ ДА ОТВАРЯ сам една врата при слизане, за да не се преохлажда салонът на автобуса, каза Юлиян Георгиев, началник на ремонтното звено във фирмата.

 

 

НА РАЗПОЛОЖЕНИЕ НА ВОДАЧА са информационен дисплей и камера за заден ход.

 

Предвижда се обучение на водачите и механиците. Във връзка с това във Варна до 2 седмици ще пристигнат специалисти от завода производител, които ще проведат курсовете за запознаване с особеностите на новата техника.

 

 

Ще припомним, че сделката за доставка на 15 нови автобуса за Варна надхвърля 6 млн. лв.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Коментари ( 0 )