IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
12:19 | 16 март 2018
Обновен: 18:45 | 27 март 2024

В края на април започва ремонтът на Аспаруховия мост

Ще се работи предимно през нощта и рехабилитацията ще приключи до началото на активния туристически сезон, увери министър Николай Нанков

По материала работи: Слав Велев
В края на април започва ремонтът на Аспаруховия мост

В края на април започва ремонтът на Аспаруховия мост. След приключването на ремонтните дейности по бул. "Приморски" ще стартира рехабилитацията на шестото съоръжение от моста. Това каза пред журналисти регионалният министър Николай Нанков, който е на посещение във Варна за инспекция на инфраструктурните ремонти в града.


Поетапната рехабилитация на Аспаруховия мост беше подета през 2016 г. Тогава със средства от бюджета бяха реновирани съоръжения 1, 3 и 5. През пролетта на миналата година година бяха ремонтирани съоръжения 2 и 4. 
 

Предвижда се настоящата рехабилитация на Аспаруховия мост да се извършва предимно през нощта, когато няма пиково натоварване на пътните артерии в града, увери министър Нанков. "Ще направим временна организация на движението, няма да затваряме моста", допълни той. Николай Нанков заяви, че ремонтът ще приключи до началото на активния туристически сезон. "Подобни проблеми изпитваме при ремонта на всички натоварени пътни артерии в страната. Но е наложително рехабилитация да бъде извършена, тъй като ремонтните дейности да отлагани с години", каза още министърът на регионалното развитие и благоустройството. 


До стартирането на големия ремонт на шесто съоръжение от моста в края на април, ще бъдат извършвани палеативните ремонти, свързани с "кърпене на дупки" след зимния сезон, които обикновено приключват в рамките на седмица. 


Министърът на регионалното развитие и благоустройството разясни също защо се стартират паралелно по няколко обекта в града. Това е по изискване на Европейската комисия. Междинно отчитане на изпълнението трябва да се извърши до края на 2018-а. След това отпуснатите евросредства ще бъдат преразпределени като общините, в които ремонтите вървят в срок ще получат бонус. "Логиката на ЕК е това да има дисциплиниращ ефект върху бенифициентите. От друга страна е и гаранция, че ще има пълна усвояемост на средствата" - отбеляза Николай Нанков. 


Ремонтът на бул. "Приморски" е един от проектите, които се финансират по ОП "Региони в растеж". Цялата безвъзмездна помощ, осигурена по оперативната програма за Варна е над 85 млн. лв. С друга част от сумата се извършват ремонтите в Аспарухово. Част от финансирането на мащабния проект за бул. "Левски", също е по ОП "Региони в растеж" - 8 300 000 лв., въпреки че основната част от разхода е за сметка на държавния бюджет - 70 500 000 лв.

 

Над 380 млн. лв. са инвестирани във Варна и региона за последните две години, като голяма част от тях са бюджетни средства, подчерта министърът на регионалното развитие и благоустройството. Парите са вложени в изграждането на пътна и ВиК инфраструктура, в градска среда и подобряване на околоблокови пространства, зони за отдих. 


"Много амбициозни инфраструктурни проекти си зададохме не само в рамките на общинския център. 45 км. пътна мрежа на територията на областта ще бъде рехабилитирана на обща стойност 27 млн. лв. Това включва отсечките Гроздьово - Провадия, Гроздьово - Долни Чифлик, 17-километра от Варна - Добрич и др. Ще се довършат и стартирани през миналата година проекти като моста на АМ "Черно море" при Звездица и детелината на Игнатиево, както и ремонтът на пътя до Албена", каза още Николай Нанков във Варна. 


Продължава и работата по АМ "Хемус". "Другата седмица - до 22-ри очакваме да бъде издадено строително разрешение за западния участък - от Ябланица до разклона за Тетевен - 9 км и 300 м. До два месеца ще получим и строително разрешение за 16 км и 500 м в частта от Белокопитово до Буховци", съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството. 
 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Снимка: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Коментари

Новини Варна