Служителите на затворите: Европа и за нас!
Във всички затвори, арести и съдилища върви подписка
Публикувана: 17 Mar 2018 | 13:56

Подписка на служители с искане държавните институции да не остават безучастни свидетели на социалното напрежение в затворите и за предприемане на незабавни действия, с които да се гарантира възстановяването на социалната справедливост в Сектор „Сигурност" върви от вчера.

 

Само за ден са събрани над 1300 подписа на работници и служители в подразделенията на ГД „Изпълнение на наказанията" и ГД „Охрана". Подписката ще бъде отворена до 21 март, след което ще бъде изпратена до Министерски съвет, Министерството на правосъдието, Народното събрание и до Вера Йоурова, комисар на ЕС по въпросите на правосъдието, потребителите и равенството между половете, предава КРОСС.

 

Петицията, която е инициирана от Синдикат на служителите в затворите в България иска изравняване на възнагражденията на служителите в двете дирекции с останалите служби в сектора за сигурност, увеличаване на броя на служителите и подобряване на условията на труд.

 

Вчера надзирателите от затвора в Белене, изпратиха подписка до Цецка Цачева, с която настояват министъра на правосъдието в едномесечен срок да предприеме действия по изплащане на парично обезщетение за нарушени трудови права и интереси за 3 години назад, като визират, че не им се отчита и заплаща положения труд в съответствие със закона.

 

За същия проблем касаещ сериозни нарушения на нормативната уредба Синдикат на служителите в затворите в България е сезиран и от други затвори, което според организацията ще доведе до нов бум на заведени дела срещу правосъдното ведомство, което наскоро предостави информация, че в периода 2010 - 2017 г. е осъдено по 863 дела на служители на ГД „Изпълнение на наказанията" по които е заплатило над 2 911 000 лв.


В същото време вчера, 16 март 2018 г., в национална телевизия, Министър Цачева обясни, че диалогът в Министерството на правосъдието продължава и в ефир поиска предложение за „алгоритъм" как в рамките на бюджета на министерството исканията да бъдат изпълнени.

 

Синдикат на служителите в затворите в България не само посреща с недоумение това изявление, но и смята, че подобни твърдения на фона на пренебрежителното отношение и мълчаливия отказ на предложенията за пълен анализ на ситуацията, за среща и започване на цивилизовани преговори по смисъла на закона за МВР с Министъра на правосъдието са неприемливи и недопустими.

 

Синдикат на служителите в затворите в България продължава да настоява за становището на Министър - председателя Бойко Борисов, с оглед на задълженията на Министерския съвет по конституция и на намеренията ни да сезираме компетентните български и европейски институции, предвид това, че в нито една цивилизована държава, където има установен ред не са синдикатите тези, който трябва да канят министри на различни министерства на преговори.

 

Социалното недоволство в затворите продължава. Локални протести по места са насрочени за: 
19-ти март 09.00 ч. Бобов дол, 12.00 ч. Варна;
20-ти март 08.15 ч. Белене;
21-ви март 09.00 ч. Ловеч и Враца;
22-ри март 09.00 ч. Пазарджик;
23-ти март 09.00 ч. Стара Загора. 


Синдикатът на служителите в затворите в България оповести програма, с която продължава кампанията „Европа и за нас". Планът предвижда трети пореден протест в София, пред правосъдните министри на страните от ЕС на 26 март.

 

Още по темата: Надзиратели и съдебна охрана не са склонни на сделка за заплати

 

 

 

Коментари ( 0 )