IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Общество
17:10 | 20 март 2018
Обновен: 21:45 | 25 април 2024

Издадено е разрешителното за строеж на новата сграда на варненската библиотека

Това съобщи кметът Иван Портних навръх 135 рождения ден на културната институция

По материала работи: Слав Велев
Снимка Пламен Гутинов

Издадено е разрешителното за строеж на новата сграда на варненската библиотека.  Това съобщи кметът Иван Портних навръх 135-ия рождения ден на културната институция. Специални гости на празника бяха председателят на народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Стоян Пасев, председателят на общинския съвет Тодор Балабанов, командирът на ВМС контраадмирал Митко Петев, народни представители, общински съветници и културни дейци.


Цвета Караянчева пое ангажимент да съдейства за инициативата, подета от библиотеката и община Варна преди три години за строеж на сграда. Тя получи като подарък албум с изображения от идейния пороект на холандско студио, което спечели международния конкурс, в който се включиха представители от над 40 страни.

 

На Цвета Караянчева бе връчен също почетен знак от библиотечната асоциация и елекронна читателска карта на РБ "Пенчо Славейков" с пожелания да я използва в новата сграда. 


"Приех поканата да присъствам на 135-ата годишнина на варненската библиотека, защото това е един от малкото поводи, в които говорим за духовното, за истинското, за човешкото, за книгата! Основната задача пред нас е да върнем на децата любовта към книгата и четенето, а виждам, че това във Варна се случва", заяви председателят на Народното събрание. 


"С работата си следваме неуморно мисията, заложена от книжевната дружина, създала варненската библиотека преди 135 години - да възпитаваме любов към четенето във всички граждани. От тук преди 15 години стартира националната инициатива "Маратон на четенето". "Една приказна нощ в библиотеката" и "Стая на приказките" са други проекти, с които се гордеем. Нашата неуморност превръща варненската библиотека в един от най-разпознаваемите културни институти в града" - каза директорът на РБ "Пенчо Славейков" Радка Калчева. 

 

"Гордея се, че Варна има културна институция с такава богата история", подчерта кметът Иван Портних. "Това ни задължава не само да я запазим, но и да я развиваме. Радвам се, че преди три години заедно с екипа на РБ "Пенчо Славейков" започнахме инициативата за изграждане на нов дом на библиотеката, който тя отдавна заслужава. Надявам се скоро с общи усилия да завършим започнатото и Варна да има своята нова емблема", допълни той. 
 

"Знаково е, че варненската библиотека има толкова приятели, защото духовността, книгите и четенето събират съмишленици. РБ "Пенчо Славейков" е създадена от будни варненци, това е гражданското общество в онова време. Само пет години след Освобождението на България, варненци решават, че имат нужда от дом на книгата, защото четенето, знанието и науката е пътят за развитието на един град" - коментира дългогодишният директор на РБ "Пенчо Славейков" Емилия Милкова. 


Юбилейна изложба "Аз съм мечтател..." беше открита във фоайето на централната сграда на библиотеката.

 

В експозицията са показани лични документи и артефакти от работата на най-дългогодишния директор и уредник на РБ "Пенчо Славейков" Добрин Василев.

 

На събитието присъстваха и негови родственици, а най-младият сред тях - 11-годишният Тони поднесе музикален поздрав към всички присъстващи.

 

125-ата годишнина от рождението на Добрин Василев бе отбелязана в едно със 135-ия юбилей на варненската библиотека. 


Полина Петрова
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна