IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
08:19 | 18 април 2018
Обновен: 16:18 | 23 април 2024

Всяко 7-о болнично легло в страната ще бъде отрязано от НЗОК

Точно 32 913 легла са нужни за удовлетворяване на потребностите

По материала работи: Пламен Янков
Всяко 7-о болнично легло в страната ще бъде отрязано от НЗОК

Всяко 7-о болнично легло в страната ще бъде отрязано от Националната здравноосигурителна каса. 5 890 са излишни, НЗОК няма да сключва договори за тях. Това става ясно от проекта на Националната здравна карта, изготвен от Национална комисия за подготвянето й с председател министърът на здравеопазването.

 

Тя вече е одобрена от ръководството на Министерството на здравеопазването и е публикувана за обществено обсъждане в следващите 30 дни. След този период, ако не се появят възражения, тя ще влезе в сила, щом бъде публикувана в Държавен вестник, пише "Монитор", цитиран от dnes.bg.

 

От картата става ясно, че общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за удовлетворяване потребностите на населението от болнична медицинска помощ. Общият им брой 38 803.


Направен анализ показва, че през 2017 г. за осъществяване на медицинските дейности в 28-те административни области са били необходими общо 24 723 легла. Това означава, че проектът на Националната здравна карта предвижда с 8190 повече легла за активно лечение, за които НЗОК ще сключва договори с болниците, казаха от Министерството на здравеопазването.

 

Независимо от привидно увеличеният им брой те ще бъдат намалени с 5 890, т.е. здравната каса няма да сключва договори с лечебните заведения за тях. Не е ясно обаче, как ще бъде обезпечено населението с болнична помощ, след като те бъдат орязани, както и по какви критерии ще става това и няма ли да се създадат предпоставки за корупция. Това са въпросите, които поставят Пациентски организации "Заедно с теб". Настояваме за яснота, как ще бъдат обезпечени пациентите особено в малките общини, заяви председателят на организацията Пенка Георгиева.

 

Недоумение от публикувания проект изрази и д-р Ивелин Йоцов – член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, който е и член на комисията, работила по Националната здравна карта.

 

Не са взети под внимание конкретните потребности на населението. Предложенията на областните комисии по картата коренно се различават от сметките, направени от МЗ, възмути се д-р Йоцов. Той обясни, че в БЛС вече са постъпили писма от областните колегии на съсловната организация от Шумен и Стара Загора, в хората питат защо не е взето под внимание предложението на съответните областни комисии.

 

От проекта на картата става ясно, че на НЗОК ще даде възможност да избира с кои лечебни заведения да сключи договори в случаите, когато на територията на дадена област има свръх предлагане на конкретни медицински услуги. "Това ще гарантира ефективно разходване на средства при гарантиран достъп на гражданите до качествена медицинска помощ", уверяват от МЗ.

 

В проекта се казва още, че всяка област трябва да разполага със съответен брой специалисти от доболничната помощ, медицински, акушерки и рехабилитатори, но не се обяснява от къде ще дойдат лекарите, след като те за дефицит в цялата страна.

Коментари

Новини Варна