IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
16:30 | 20 април 2018
Обновен: 17:26 | 25 март 2024

Строителството води класацията по наемане на черно във Варна

През м.г. в отрасъла има и 4 смъртни случая

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

През последните 2 години във Варненска област строителството води класацията по ръст на нарушенията на трудовите правоотношения и наемането на хора без трудов договор. Това съобщи пред тв „Черно море“ началникът на Инспекцията по труда(ИТ) инж. Иван Иванов. Това се обяснява с бурното развитие на отрасъла, обясни той. 

 

През м.г. 8 души са загинали при изпълнение на трудовите си задължения. 4 от тях са работили в сферата на строителството. Характерно за злополуките с фатален завършек е, че повечето от тях стават при пътнотранспортни произшествия на територията на цялата страна по време на командировки. 


През м.г. ИТ – Варна, е извършила 2 839 проверки, през първото тримесечие броят им е 658. Наложените санкции за констатирани нарушения надхвърлят 2,6 млн. лв. 


Фирмите, които бавят заплати във Варненска област, намаляват, бе категоричен инж. Иванов. През м.г. след намесата на ИТ – Варна, са изплатени над 4,3 млн. лв. закъснели плащания. Едно от структуроопределящите предприятия в региона се е издължило напълно, друго погасява ритмично задълженията си. 


През м.г. са констатирани 13 случая на наемане на непълнолетни без съгласието на ИТ – Варна. Всеки от случаите е предаден на Прокуратурата. Статистиката показва, че наемането на непълнолетни, особено за сезонни дейности, се увеличава. Допреди 2 години в туризма са били ангажирани средно между 130 и 400 тийнейджъри на сезон, докато през м.г. техният брой е достигнал 972-ма. 


Като цяло има тенденция към намаляване на нарушенията на трудовото законодателство, обобщи инж. Иван Иванов. Това се дължи както на засилената контролна дейност, така и на разбирането от страна на бизнеса, добави той. 

 

НИНА РУСКОВА

СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна