IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:20 | 21 май 2018
Обновен: 16:11 | 23 април 2024

Учат децата как да разпознават здравословната храна

Важното е да разполагат с достатъчно информация, за да правят сами избора си, смятат кулинарни експерти

По материала работи: Борис Проданов
Учат децата как да разпознават здравословната храна

Над 520 деца от Варна се включиха в инициативата по повод Световния ден на истинската храна. Във връзка с това в морския град бяха проведени 16 мероприятия, 15 от които практически работилнички. Във всяка от тях доброволци обясняваха на децата колко полезни са плодовете и зеленчуците, откъде идват, как да избират най-подходящите за консумация. Това обясниха в сутрешния блок на тв „Черно море“ с водещ Иван Барбов Станка Стоянова, Анна Люцканова и Елена Драганчева, представители на фондацията на световноизвестния британски готвач Джейми Оливър. Основните цели на кампанията са предизвикване на обществен дебат по темата за здравословното хранене и нуждата от качествена храна, базирана на основни продукти, както и за промени в нормативната уредба. Мотото й т.г. бе „Повече плодове и зеленчуци, по-малко тесто и захар“.

 

За българина хлябът е основна храна, която трудно заменя с друго. Въпросът е как да го избираме, кои са съставките му, как е приготвен. В моята пекарна например хора с различни заболявания идват като в аптека. Защото им се налага да спазват различни диети. В този смисъл за децата е много важно да знаят откъде идват хлябът, зърното за него и да избягват бялото тесто, поясни Елена Драганчева. Във връзка с това на малките са дадени 15 рецепти, които могат да бъдат лесно изпълнени от тях.

 

Хранителната си култура българинът получава в семейството до 10-12-годишна възраст. Моите наблюдения са, че все повече родители се обръщат към по-добрия начин на хранене, каза Анна Люцканова. После обаче идва проблемът с тийнейджърите – те се повлияват от рекламите, които променят начина им на живот. Изводът е, че всичко е въпрос на личен избор. Но за да го направят, децата трябва да разполагат с достатъчно информация, която ние следва да им осигурим, каза още Люцканова. Тя припомни, че и подрастващите гледат с интерес кулинарни тв предавания. Важното е да ги научим да приготвят сами за 20-30 минути храна и да не разчитат на пакетираната. За тях това е творчество и е интересно, а и вкусно, добави тя.

 

Всички участници в разговора бяха категорични, че е много важно да се върнем към традициите, към спорта, движението и допира със земята. Трябва да мислим за доброто на всички деца и как да подобрим живота им, бе изводът.

 

Ставри Таргов

 

Цялото интервю: "Щрихи от утрото" (16.05.2018) - Учат децата на Варна на здравословно хранене

Коментари

Новини Варна