IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
20:21 | 23 май 2018
Обновен: 00:02 | 11 април 2024

ЕК: България не покрива изискванията за въвеждане на еврото

Това показва доклад, представен в Брюксел

По материала работи: Пламен Янков
ЕК: България не покрива изискванията за въвеждане на еврото

България не покрива напълно изискванията за въвеждане на еврото, обявиха от Еврокомисията. Причината – не сме минали през чакалнята за еврозаната – механизма ERM2, съобщава bTV.

 

За да минем от там обаче, ще трябва да ни пуснат във въпросната чакалня. България обяви, че до средата на годината планира да кандидатства. За да въведе еврото, всяка държава трябва да покрива няколко критерия.

 

Днес за първи път беше обявено официално и още едно изискване – първо да влезем в банковия съюз, т.е. банките ни да минат под надзора на ЕЦБ. Изводът на Еврокомисията – нито една от седемте държави извън еврото не е готова за него.

 

Въпреки това - България, Хърватия и Швеция не са покрили само едно от изискванията – стабилност на валутния курс. В този смисъл приветстваме работата на българското правителство за влизане в ЕRМ2, което означава да отговорят и на критерия за валутния курс. Според някои експерти България на практика влиза в омагьосан кръг. 

Коментари

Новини Варна