IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
14:11 | 23 май 2018
Обновен: 16:10 | 23 април 2024

МОН с решение за задача 7 от матурата по български език: Няма да се зачита

Ще има усещане у зрелостниците за несигурност, посочи зам.-министър

По материала работи: Слав Велев
МОН с решение за задача 7 от матурата по български език: Няма да се зачита

Няма граматична грешка в подусловие "Б" в седма задача от държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас, но тъй като има спорен момент и усещане в зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация, решението на Министерството на образованието и науката е тази задача да не се зачита в изпитния вариант. Това заяви на брифинг заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

 

Тя уточни, че за тази задача всички зрелостници ще получат една точка, но отново подчерта, че граматична грешка в подусловие "Б" на седма задача от матурата по БЕЛ няма, предаде dariknews.bg.

 

В седмата задача или в седмия въпрос от матурата по български език и литература в 12-и клас са дадени четири изречения и учениците трябва да открият в кое от тях не е допусната граматична грешка - или кое е правилното изречение. В отговорите на матурата от МОН посочват, че верният отговор е "Б", в който е изречението: "Убедително написаното мотивационно писмо на младия и амбициозен кандидат впечатли комисия". За седмата задача обаче родители на зрелостници сигнализираха, че в нея няма нито един верен отговор.

 

Директорът на Института за български език при БАН проф. Светла Коева заяви на брифинга, че приветства решението на МОН, и че в отговор "Б", който е даден за верен, граматична грешка, както са зададени граматичните правила в предговора на официалния Правописен речник, няма, но изречението създава предпоставки за семантична, лоша интерпретация или за неразбиране.

 

В изречението има семантична неточност, но тези правила още не са написани в днешните граматики, не само за българския език, но и за други езици, не разполагат с тези правила, обясни проф. Коева.

 

Четете още:  

Коментари

Новини Варна