IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
15:09 | 24 май 2018
Обновен: 16:11 | 23 април 2024

От утре тръгва новата система за електронен прием в първи клас

Свободните места са 3467 и ще стигнат за всички, уверява Лилия Христова, шеф на общинската дирекция „Образование и младежки дейности“

По материала работи: Слав Велев
От утре тръгва новата система за електронен прием в първи клас

 

Утре в 10 ч. ще бъде отворена новата система за електронен прием в І клас във варненските училища. Тя ще функционира по съвсем нови правила.

 

„Искам да сваля градуса на напрежението. Във Варна има 3467 свободни места за първолаците. Нито един няма да остане извън системата на І клас. Варненската образователна система има прекрасни начални учители и за детето е важно кой ще го хване за ръка и води в първите 4 години. Класирането става по адрес на детето. Още веднъж трябва да се провери дали то е регистрирано с родителите. Имаше случаи на разминаване. Системата автоматично генерира адреса, който е по-добър за детето. Няма как да бъде излъгана. Призовавам всички да не подават вкупом заявления в 10 ч., за да не блокират сървърите, както стана с детските градини. Часът и редът на подаване нямат значение. Вече много малко документи се искат. Необходими са доказващи само по допълнителните критерии – за братче и сестриче в съответното училище, дали е с 1 родител, дали е със специални образователни потребности и т.н. Близнаците участват с 1 входящ номер, вървят в комплект, нека родителите да бъдат спокойни.“ Това каза в сутрешния блок на тв „Черно море“ Лилия Христова, директор на дирекция „Образование и младежки дейности“ в община Варна.

 

„Родителите избират по кой критерий ще посочат училището, в което искат да бъдат приети техните деца. Очаквам натиск в традиционните училища в центъра, но не знам как електронната система ще реагира и класира децата. Може да се окаже, че много родители прескачат І критерий и класират от втория нататък. След приключване на класирането ще можем да коментираме. Ние нямаме достъп по време на кандидатстването. Възможно е една улица да се яви с няколко имена, но те ще се появят на едно и също място“, добави Лилия Христова.

 

Четири са критериите. Първият е уседналост над 3 г. Районите на всяко училище вече са оповестени.

 

„Надявам се, че родителите ще проявят разум и че е удобно детето им да ходи в училището, което е най-близо. Всички, които останат извън определено учебно заведение, се класират по следващите желания. При абсолютно еднакви критерии сработва случайният принцип на избор, който се прави от системата. Спокойствието при приема е важно както за родителите, така и за нас, администрацията. Надявам се всичко да бъде, както трябва. Чакаме първото класиране на 31 май в 23,59 ч. Няма да има имена и ЕГН-та, а входящ номер. Второто класиране е между 12 и 14 юни, а третото – 21 юни. След това децата, които не са приети, се разпределят по свободните места – длъжни сме да осигурим обучение в І клас“, категорична е Лилия Христова.

 

Общината ще опази личните данни на родители и деца, гарантира директорът на образователната дирекция.

 

БОРИС ПРОДАНОВ

МАГДАЛЕНА ПЕТРОВА

 

 

Вижте още:   

Коментари

Новини Варна