IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
11:02 | 28 май 2018
Обновен: 10:14 | 15 април 2024

Скоро обявяват първите 1000, спечелили безплатен публичен WiFi

Само за няколко секунди получихме 5 000 регистрации от кандидати, съобщи еврокомисар Мария Габриел

По материала работи: Слав Велев
снимки: Пламен Гутинов

СТАВРИ ТАРГОВ

Скоро ще обявим първите 1 000, спечелили безплатен публичен WiFi. Нашите екипи работят много здраво в тази посока. Това увери във Варна Мария Габриел, еврокомисар с ресор цифрова икономика и цифрово общество. До момента сме получили над 17 000 регистрации от общини в цяла Европа. България е на едно първите места с над 200 общини. На 15 май т.г. бе първата покана с първите 1000 ваучера. Само за няколко секунди получихме повече от 5 000 регистрации от кандидати в България. Сега ЕК трябва да помисли сериозно какво още може да се направи в тази насока, за да се удовлетвори голямото желание на хората, каза още Габриел.

 

Ще припомним, че ЕК пусна в действие уеб портала на инициативата WiFi4EU за финансиране на проекти за безплатен публичен безжичен интернет.

 

Инициативата действа на принципа "първи дошъл, първи обслужен", т.е. първите общини, подали заявление за финансиране на безплатен WiFi достъп, ще са и първите, които ще получат своите ваучери.

 

Програмата WiFi4EU предлага на общините ваучери на стойност 15 000 евро за създаване на точки за публичен достъп до безжичен интернет на обществени места, включително библиотеки, музеи, паркове и площади - по избор на общините. Те могат да използват ваучерите на WiFi4EU за закупуване и инсталиране на оборудване за безжична интернет връзка в избрани от тях центрове на местния обществен живот.

 

Във Варна Мария Габриел участва в публичен дебат на тема „Цифровизацията – възможност  за растеж на регионите“  заедно с члена на Европейския парламент Емил Радев.

 

Идеята е дигиталните иновационни хъбове да бъдат свързани в мрежа от контакти – имаме нужда от обмен на добри практики, а не всеки хъб да работи сам за себе си. Това обясни Мария Габриел. Затова в сегашния бюджетен период разполагаме с 500 млн. евро за стратегията за дигитализация. 100 млн. евро са на разположение всяка година за дигитални иновационни хъбове. Моята амбиция е в следващия период този бюджет да стане 3 пъти по-голям, добави еврокомисарят. Тя припомни, че предложението й за създаване на дигитална Европа е залегнало в плановете на ЕК. Във връзка с това е изработена нова програма с бюджет 9 млрд. евро, която да е пряко управлявана от Брюксел. В нея са залегнали 5 основни момента, които могат да постигнати само с общите усилия на страните от еврозоната. Първият засяга цифровите умения и недостига на IT специалисти. Другите са свързани с необходимостта от инвестиции в киберсигурността, суперкомпютрите, в изкуствения интелект и в публичните администрации, които трябва да осигурят повече прозрачност и ефикасност за хората, каза още Мария Габриел.      

 

ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ домакинстват международна изява за творческо учене

 

Коментари

Новини Варна