IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
15:26 | 1 юни 2018
Обновен: 14:42 | 11 май 2024

Чужди експерти: Круизните кораби отново с интерес към Черноморието

Догодина чакаме 1 пасажерски лайнер, през 2020 г . - два

По материала работи: Пламен Янков
Чужди експерти: Круизните кораби отново с интерес към Черноморието

Круизният бизнес изживява златен век, строят се нови 109 пасажерски лайнера, каза Айрам Диаз Пастор, президент на Асоциацията на средиземноморските пристанища за круизи(Medcruise). Снимка авторът

 

Въпреки геополитическата обстановка круизните кораби отново заявяват интерес към Черноморските дестинации. Това съобщи във Варна Айрам Диаз Пастор, президент на Асоциацията на средиземноморските пристанища за круизи(Medcruise). В морския град той се срещна с кмета Иван Портних и представители на Пристанище Варна.

 

Миналата седмица бях в Малта, където бе приет план за действие за акомодиране на портовете. Там стана дума за възвръщане на интереса на круизните компании към Черноморието, поясни Пастор. Той добави, че в момента круизният бизнес изживява своя златен век. Доказателство за това е строителството на нови 109 пасажерски лайнера. Те ще бъдат пуснати на вода до 2 037 г. Пристанищата в Черно море – Бургас, Варна, Констанца, Одеса, Трабзон и Истанбул, имат готовност да ги посрещат, каза още президентът на асоциацията. Той похвали доброто взаимодействие между общината и пристанището при реализацията на важни проекти за морския град.

 

Круизният туризъм е важен за Варна, защото е стъпка за осъществяване на идеята дестинация за 4 сезона, каза кметът Портних. Запознахме госта с проектите за социализация на част от района на пристанище Варна-изток, както и за пешеходния ринг, който ще осигури лесен достъп на туристите от порта до забележителностите на града. Геополитическите проблеми предизвикаха спад в круизния туризъм, но ситуацията е такава, че той преживява динамично развитие и големите компании заявяват отново интерес към черноморските маршрути, каза още кметът.

 

През т.г. за първи път нямаме нито една резервация за круизни кораби. За 2019 г. обаче има една, за 2020 – две, което е добър знак за завръщане на круизния туризъм в Черноморския регион. Надявам се, че корабите ще станат повече заради усилията, които полагаме, и заради членството ни в Medcruise, каза инж. Любомир Добрев, изпълнителен директор на пристанище Варна Изток.

 

СТАВРИ ТАРГОВ

Коментари

Новини Варна