IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
12:15 | 16 юни 2018
Обновен: 00:15 | 16 април 2024

Затворниците вегани ще могат да си избират и постно меню

3,20 лв. струва храната им на ден, с 50 ст. е по-скъпа за работещите

По материала работи: Пламен Янков
Снимка Пламен Гутинов, архив

Постното меню в затвора ще е по желание. Затворниците, които са вегани, ще могат да си избират дали да се хранят с класическата храна, която предлага кухнята на затвора, или да си поръчат нещо "извън менюто“, което не съдържа месо.

 

Оказва се и че много затворници са набожни и постят или пък има такива, които предпочитат да се хранят само със зеленчуци и различни продукти от месото. Това показва годишният доклад на правосъдното министерство за дейността на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН). Пандизчиите могат дори да заявяват по-специални предпочитания като храна с повече въглехидратите, пилешко, телешко и свинско. Могат да се хранят и с меню от картофи и ориз, повече плодове или да наблягат на зеленчуците.

 

Прехраната на затворниците до скоро се осъществявала в рамките на 3,20 лв. средно на ден за един човек, който обаче не работи. С 50 стотинки по-скъпа е манджата за ангажираните в обществено полезен труд в затворите и 3,90 лв. за непълнолетните в ПД Бойчиновци.

 

В посочените стойности на усреднения храноден не са включени разходите по приготовлението на кухненската продукция – електроенергия, вода, транспортни и други енергоносители, които запазват тенденция на постоянен растеж. Въпреки сравнително ниските стойности на дневния хранителен режим, лишените от свобода се осигуряваха с достатъчна по химически и калориен състав храна, поддържаща работоспособността и здравето им, обясняват от Министерство на правосъдието, пише "Монитор", цитиран от dnes.bg.

 

Именно заради това в бюджета за следващата година се предвиждат повече средства за изхранване на затворниците.

 

Друга инициатива, която са подели от ГДИН, е запазването на живота на затворниците и най вече в борбата със самоубийствата и самонараняванията. За целта те са им подсигурили различни състезания по канадски борба и дори боядисване на яйца.

 

"През 2017 г. приоритетните дейностите в сектор "Социална дейност и възпитателна работа” при Главна дирекция "Изпълнение на наказанията” са насочени към подобряване ефективността на социално-възпитателната дейност в местата за лишаване от свобода“, казват от министерството.

 

"Реформирането на затворната система е насочена към утвърждаване на модели и практики за третиране на осъдените, гарантиращи човешките им права и създаване на условия за извличане на полза от престоя им затвора. В контекста на тази реформа през последните години усилията на сектор СДВР и социалните колегии по места са насочени към разгръщане на широк спектър от дейности, които спомагат за намаляване на отрицателното влияние на затворите“, обясняват официално от министерството.

 

За целта те подготвят честване на бележити дати и годишнини, официални и религиозни празници. Провеждат се викторини, конкурси, театрални постановки, в които самите затворници взимат участие.

 

Спортната дейност също допринася за смислената ангажираност на свободното време на лишените от свобода и ограничаване на субкултуралната активност.

 

Участието в отборните инициативи формират в лишените от свобода умения за екипно взаимодействие, тренират самоконтрола и вентилират натрупаното напрежение, тревожност и агресия.

Коментари

Новини Варна