IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
08:23 | 21 юни 2018
Обновен: 16:02 | 15 април 2024

18 000 души годишно стават жертва на мръсния въздух у нас

Пациентска организация предложи да се създаде маска за пречистване на въздуха от фини прахови частици

По материала работи: Слав Велев
18 000 души годишно стават жертва на мръсния въздух у нас

Пациентска организация предложи да се създаде маска за пречистване на въздуха от фини прахови частици, която при нужда да се носи всекидневно. Идеята е маската да е с биоразградим филтър и да се ползва при движение на открито, както и при придвижване с колело или мотор. Мярката бе обсъдена по време на дискусия за фините прахови частици, организирана от Българската асоциация за закрила на пациентите, която се проведе в здравното министерство.

 

 

18 000 души у нас умират всяка година, вследствие на усложнения, причинени от фините прахови частици, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Много сериозен проблем е нивото на азбест във въздуха, посочи доц. Хинков. „Преди три години имахме проблем с Класическата гимназия и трябваше да замерваме нивото на азбест във въздуха. Нашата лаборатория е единствената, която може да прави такъв тип анализ. Това е много сериозен проблем, защото азбест се е използвало масово в миналото в строителството и продължава да го има в стари сгради. Това е един сериозен междуведомствен проблем", коментира експертът.

 

 

Сред останалите мерки за по-чист въздух, които се предвиждат в законодателни промени, са затягане на контрола при годишните технически прегледи на автомобилите, както и въвеждане на изискване за максимално съдържание на пепел в твърдите горива.

Коментари

Новини Варна