IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
11:34 | 21 юни 2018
Обновен: 16:07 | 23 април 2024

Местят децата от НУ „В.Левски“ в Морската гимназия

В най-добрия случай компрометираната сграда на учебното заведение ще бъде ремонтирана до Нова година

По материала работи: Слав Велев
Родителите настояха за лична среща с кмета Иван Портних и той уважи искането им.

 

Децата от начално училище „Васил Левски“ в район Аспарухово ще бъдат преместени до Нова година във Варненската морска гимназия. Това съобщи началникът на общинския отдел „Образование“ Елена Кенарова на среща с протестиращи родители на ученици от школото. Децата от подготвителната група, които сега са в ДГ45“Морски свят“ при добри условия, ще останат там, уточни тя.

 

Протестиращите майки и бащи научиха с неодобрение, че сградата на училището няма да готова за първия учебен ден – 15 септември, и не скриха недоволството си от това.

 

На срещата, която се проведе в пленарната зала на общината, протестиращите родители потърсиха сметка от кмета Иван Портних за положението със затвореното поради проблеми с конструкцията новопостроено училище. Те настояха то да отвори врати на 15 септември и поискаха да разберат кой е подписал документите за пускане в експлоатация на сградата на школото. Портних обясни, че проблемът  е отпреди 6 г., когато той не е бил кмет. Прокуратурата е тази, която ще потърси отговорност от хората, сложили подписи за готовността на сградата, отговори той. Има законови процедури за предприемане на ремонт, които не можем да прескочим – изработване на проект, издаване на разрешение за строителство, обявяване на обществена поръчка и други. В най-добрия случай можем да сключим договор с изпълнител до 30 октомври т.г. Това означава, че първият основен етап от ремонта ще приключи до 31 декември 2018 г., обясни кметът.

 

Някои от родителите възроптаха срещу преместването на децата във Варненската морска гимназия, защото там ще съжителстват с гимназисти и с всички произтичащи от това последствия – вулгаризми, наркотици и други. Други обвиниха кмета в безмълвно бездействие. Борим се да имаме деца и да останем заедно с тях в тази държава, заявиха те.

 

Учениците от НУ „Васил Левски“ ще бъдат върнати в сградата си, само когато тя няма да създава опасност за живота им, бе категоричен кметът.

 

 

СТАВРИ ТАРГОВ

 

Снимки: ПЛАМЕН ГУТИНОВ

Четете още:  

 

 

Коментари

Новини Варна