IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
17:15 | 21 юни 2018
Обновен: 17:49 | 13 март 2024

Щастливците живеят в... големите градове

Мегаполисите предизвикват чувството на задоволство

По материала работи: Юлиян Атанасов
Щастливците живеят в... големите градове

Жителите на градовете със забързан начин на живот като Лондон и Ню Йорк са по-щастливи, съобщи в. "Дейли мейл".Д-р Жанет Бикнел от университета Йорк в Торонто твърди, че забързаният начин на живот в оживени градове като Лондон и Ню Йорк предизвиква чувство на задоволство сред жителите им, тъй като заетите хора усещат, че използват по-добре времето си от онези с по-спокоен начин на живот.Освен това околните възприемат натоварената програма като "символ на чест". Усещането на хората, че имат много задачи и малко време, за което да ги изпълнят, допринася за благосъстоянието им също толкова, колкото богатството или заплатата им, смята д-р Бикнел. Тя подкрепя тезата си с резултатите от предишно изследване върху темпа на живота в градовете на 31 държави по света, пише БТА.Екип от учени, ръководен от психолога от Калифорнийския университет Робърт Лавин, измери колко бързо пешеходците изминават разстоянието от 18 м, средното време, което им отнема да си купят марка, и точността на случайно избрани часовници.Резултатите показаха, че хората в по-гъсто населените градове се движат по-бързо от онези в по-малко населените места.Оказа се, че по-бързата крачка води до по-силна икономика, тъй като градове като Лондон и Ню Йорк традиционно имат по-здрави икономики.

 

В местата с по-забързан начин на живот и нивата на тютюнопушене са по-високи, а жителите им са по-малко склонни да помагат на непознати в беда и са по-изложени на опасността да умрат от исхемична болест на сърцето.Въпреки това професор Лавин и колегите му откриха, че жителите на тези райони се чувстват по-щастливи от онези с по-бавен начин на живот. Психологът твърди, че темпът на живот в тях е "свързан значително" с психическото, социалното и физическото благосъстояние на жителите им."По-високите нива на щастие в забързаните градове може да са резултат от по-силната им икономика, но връзката между доходи и благосъстояние е сложна", заяви д-р Бикнел. Според нея щастието е свързано със заетостта, която много хора възприемат като "символ на чест", показващ техните високи постижения.

 

 

Четете още: Лъв избяга от клетката си в зоопарка в Брюксел

Коментари

Новини Варна