IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
09:16 | 22 юни 2018
Обновен: 01:29 | 25 февруари 2024

920 лв. става стартовата учителска заплата от 2019-а

Пари за метеоролозите ще има, от догодина НИМХ ще е с отделно перо в бюджета

По материала работи: Слав Велев
920 лв. става стартовата учителска заплата от 2019-а

От догодина парите за Националния институт по метеорология и хидрология няма да бъдат обвързани с бюджета на Българската академия на науките, а ще са изведени от него, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в сутрешния блок на Би Ти Ви.

 

Протестът на хората от институти е, защото не срещат разбиране сред другите институти в БАН. БАН обединява научни институти, а този има основание да бъде извън БАН и да получава субсидия. Сегашното недоволство на метеоролозите е свързано и с факта, че не са получили увеличение на бюджета си. Причината е, че парите в БАН се разпределят по научни резултати, но малка част от дейността на института е научна, поз-скоро е оперативна. Затова и парите им са орязани. Поради тази причина техният бюджет ще бъде на отделен ред, дейността им ще бъде изведена извън БАН, обясни Вълчев.

 

В същото време Националният институт по метеорология върши важна обществена дейност. Друг институт от БАН може да излезе през целия август в отпуск, но този - не, пише Monotor.bg.

 

Красимир Вълчев обяви още, че през всяка от следващите години има предвидени по 330 млн. лв. повече от предходната за образователната система.

 

В момента минималната заплата, с която започва работа един учител, е 760 лв. От 1 януари 2019 г. се очаква тя да стане 920 лв.

 

Учениците, които догодина завършват 7 клас, са първият випуск, който вече се обучава по новите учебни програми. Първите матури при тях ще са през 2022 г. и ще могат да показват функционалната грамотност на зрелостниците. В новите учебни програми 40% от учебното време е предвдено за анализ на материала, обясни министърът на образованието.

Коментари

Новини Варна