IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:26 | 23 юни 2018
Обновен: 04:41 | 15 април 2024

Референтните стойности за български и чужди лекарства ще се приближат

Целта е недопускане на дискриминация към българските производители, предлагащи медикаменти на българския пазар

По материала работи: Слав Велев
Референтните стойности за български и чужди лекарства ще се приближат

Референтните цени на лекарствени продукти на български производители, които не се изнасят на чужди пазари, да се доближат до съответните стойности на същите медикаменти в Европейския съюз. Това предлага Министерството на здравеопазването в проект на Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

 

Целта на поправките е да се ограничи негативната практика български лекарства да излизат от Позитивния лекарствен списък (ПЛС) и да напускат пазара, посочва се в мотивите на здравното министерство.

 

Проектът е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до 5 юли.

 

Промените се налагат, тъй като действащата в момента редакция на разпоредбата на чл. 8, ал. 5 от Наредбата поставя производителите на лекарствени продукти в неравноправно положение помежду им, застрашава оставането на лекарствени продукти в Позитивния лекарствен списък и по този начин ограничава възможностите на пациентите за достъпно лечение.

 

 

Сега действащия текст от наредбата налага ограничаване на цените на лекарствените продукти без цени в референтните държави до два пъти цената на производител на лекарствения продукт със същото международно непатентно наименование и лекарствена форма, който е с най-ниската стойност.

 

Така формулирана алинеята засяга предимно продукти на български производители в ниския и среден ценови диапазони, които се предлагат само на нашия пазар. Тази формулировка на чл. 8, ал. 5 би могла да доведе до отпадане на редица лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък, аргументира се здравният министър в мотивите към проекта за промяна. От друга страна, отпадналите лекарствени продукти ще бъдат заместени от по-скъпи лекарствени продукти, които обаче имат цени в референтните за България държави.

 

Цените на лекарствата на български производители, които не се изнасят на чужди пазари, се определяха от самите компании. От началото на годината обаче е в сила еврорегламент, според който цената на производител на тези медикаменти може да е максимум два пъти по-висока от най-ниската цената на производител на лекарство със същия INN в терапевтичната група на позитивния списък.

 

Тъй като това изискване не е в интерес на българските производители, защото допълнително сваля ниските им цени, здравното министерство предлагат таванът да се вдигне двойно и вместо максимум два пъти, референтната стойност да не прехвърля четири пъти най-ниската цена на продукт в терапевтична група на ПЛС, пише  Investor.bg.

 

Очакваният резултат от приемането на проекта е създаване на условия и критерии за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък, които нямат цени в референтните държави, така че да бъдат спазени принципите на равнопоставеност на отделните производители на лекарствени продукти на българския пазар и условията на конкуренция помежду им, както и недопускане на дискриминация към българските производители, предлагащи лекарствените продукти на българския пазар.

 

При отпадане от Позитивния лекарствен списък на определени лекарствени продукти в посочените ценови диапазони много пациенти няма да могат да се възползват от системата за реимбурсация по линия на НЗОК за тези продукти и ще трябва да заплащат пълната им цена. Това би имало негативен социален ефект. От друга страна, това нормативно изискване ограничава българските производители и като последствие би имало негативен ефект върху тази част от икономиката на България.

Коментари

Новини Варна