IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
13:32 | 26 юни 2018
Обновен: 10:38 | 13 май 2024

До 2020 г. става ясно какво ще представлява Аспарухов мост 2

Холандци усилено работят по възможност да се минава и под вода, каза гл.архитект на Варна Виктор Бузев

По материала работи: Борис Проданов
До 2020 г. става ясно какво ще представлява Аспарухов мост 2

Най-късно до 2020 г. трябва да се създаде идеен проект за Аспарухов мост 2, който да бъде алтернатива на сега съществуващия, каза специално за Медийна група „Черно море“ главният архитект на Варна Виктор Бузев.

 

Според него първо е необходимо да се дадат основните параметри на съоръжението: вид, височина, дължина. По тях ще се направят сметки за себестойност и начин на построяване.

 

Арх. Бузев не скри, че има и варианти двата бряга на Варненското езеро да бъдат свързани и с тунел: „Холандци работят успешно с технология, която позволява да се строят в тунели под вода.“

 

Експертът е на мнение, че трябва да се огледат възможните варианти, за да се реши какво точно решение да се вземе за проектирането и строежа на съоръжението.

 

„ОУП позволява построяването на мост между с. Звездица и с. Тополи. Ще бъде алтернатива на АМ „Черно море“ и алтернатива на градските мостове и да проведе по себе си движението на първокласния път 1-9 от републиканската пътна мрежа. Чували сте, че АМ „Черно море“ ще бъде изградена от чуждестранен инвеститор – т.е. задължително ще бъде платена. Затова е нужна алтернатива“, добави арх. Бузев.

 

Проучванията са свързани с геоложките условия, с транспортните потоци и трасета (морски пътища, жп-линията), не на последно място и самолетното движение.

 

„Процесът е сложен, имаме максимален брой неизвестни, които да ги намалим до минимум“, изтъкна арх. Бузев, който не се ангажира със стойност на строежа, но посочи цена на подобни мостове от порядъка на стотина милиона евро.

 

Борис Проданов

 

Прочетете още: Варна ще има дигитален Общ устройствен план

Коментари

Новини Варна