IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 18°
Новина на деня
23:45 | 11 юли 2018
Обновен: 22:12 | 10 март 2024

Хърватия се класира за първи път на финал на Световното

„Шахматистите“ осъществиха драматичен обрат срещу Англия с 2:1

По материала работи: Пламен Янков
Хърватия се класира за първи път на финал на Световното

Хърватия се класира на първия си финал на световно първенство, след като стигна до обрат и победа с 2:1 над Англия на "Лужники", съобщи sportal.bg.


Още в петата минута Киърън Трипиър откри резултата. Иван Перишич изравни в 68-ата. Марио Мандукич направи пълен обрат в 109-ата минута.


„Шахматистите“ ще спорят за титлата с отбора на Франция, а англичаните ще срещнат отбора на Белгия в мача за третото място.

 

За хърватите това е първо участие на полуфинал от 1998 година, докато "трите лъва" достигнаха тази фаза за първи път от 1990-а. 

 

Снимки Reuters

 

 

Въпреки очакванията, че ще пропусне този мач заради контузия, Шиме Върсалко започва като титуляр за Хърватия. Единствената промяна в състава на Златко Далич е, че Брозович започва вместо Крамарич. 

 

В трети пореден мач селекционерът на Англия Гарет Саутгейт залага на един и същ стартов състав. Това означава, че Рахим Стърлинг запазва мястото си, въпреки критиките, на които бе подложен заради пропуските си. Той действа малко зад голмайстора Хари Кейн.

 

Англичаните получиха възможността първи да създадат нещо опасно, след като  още в третата минута Деле Али бе фаулиран от Модрич на около 25 метра от вратата на Субашич. Изпълнението се забави, но Трипиър, който е един от най-силно представящите се играчи на "трите лъва" на турнира, изпълни по перфектен начин пряк свободния удар. Десният бек на Тотнъм прехвърли стената и прати топката в горния десен ъгъл, давайки аванс на Англия. Това бе девети гол от статично положение, който селекцията на Саутгейт отбелязва на Световното първенство. 

 

И след това попадение Англия продължи да действа по-активно. В 14-ата минута Хари Магуайър бе изпуснат от Вида и засече с глава поредното центриране от корнер, но ударът му премина встрани от вратата.

 

След първия 1/4 час хърватите се настаниха по-постоянно в половината на своя съперник. В 19-ата минута Перишич нанесе удар по земя от границата на наказателното поле, но топката профуча покрай гредата. Повторенията показаха, че имаше рикошет в крака на Уокър, но съдийската бригада не видя това и отсъди аут.

 


 

В 22-рата минута Стринич направи огромна грешка, подарявайки топката на Стърлинг пред наказателното поле на Хърватия. Крилото веднага намери Кейн, който излезе очи в очи със Субашич, но бе в положение на засада, която бе маркирана своевременно.


Островитяните започнаха да действат на контраатака, като бързите Лингард и Стърлинг затрудняваха бранителите на балканския тим.


В 30-ата минута Хари Кейн бе изведен зад гърба на Ловрен и стреля отблизо, но Субашич изби. Кейн опита добавка, след която нацели гредата. В този момент страничният рефер вдигна флага си за засада, която бе изключително спорна.

 

Двубоят стана много двуостър и в следващите минути хърватите имаха две добри възможности, но Джон Стоунс на два пъти се намесваше блестящо в отбрана с решаващи шпагати, с които изпреварваше Ребич.


В 36-ата минута Лингард задържа добре на границата на наказателното поле, след което стреля по земя, но топката профуча встрани от далечната греда. 

 

 

 

В самия край на полувремето Пикфорд сбърка с паса след поредната върната към него топка. Ракитич получи в наказателното поле, но се забави, след което Уокър се намеси добре и изчисти.


В добавеното време на първата част Хърватия получи възможност да изпълни свободен удар. Модрич центрира, а Ловрен падна в наказателното поле, претендирайки, че е бил задържан от Магуайър. Задържане като че ли наистина имаше, но сигнал от Джунейт Чакър не последва. Ситуацията бе разгледана от ВАР, но решението не бе променено.
 

Второто полувреме започна с повече владеене на топката от страна на Хърватия, но това не носеше опасности пред Пикфорд. В 58-ата минута Трипър центрира по перфектен начин от въздуха, топката отиваше към Кейн, който бе напът да засече с глава, но Ловрен с последния момент изчисти.

 


 

В 64-ата минута Стърлинг проби отдясно, но при опита си да финтира Вида падна. Англичаните имаха известни претенции за нарушение и контакт между краката на двамата имаше, но сигнал за нарушение не последва.


Две минути след това хърватите стигнаха до може би най-чистото си положение от началото на двубоя. Джон Стоунс не успя да изчисти добре едно центриране и топката стигна до Перишич, който стреля силно от 20-ина метра, но Кайл Уокър блокира самопожертвувателно.

 

В 68-ата минута Хърватия изравни резултата. Върсалко центрира отдясно, а Перишич излезе зад гърба на Трипиър и засече с крак, изпреварвайки Уокър, който се опита да изчисти с глава. Бранителите на Англия претендираха за високо вдигнат крак и нарушение. Такова обаче не бе отсъдено. 

 

 

Само четири минути след това хърватите можеха да постигнат пълен обрат. Недоразумение между Пикфорд и Стоунс даде шанс на Перишич да стреля, но за късмет на Англия топката срещна дясната греда.


Натискът на Хърватия в тези минути бе сериозен. В 78-ата минута обаче Лингард получи добър пас от Кейн и стреля от малък ъгъл, но встрани от вратата. Саутгейт включи в игра Рашфорд на мястото на Стърлинг и това раздвижи играта на "трите лъва".

 


 

В 83-ата минута Манджукич пропусна добра възможност. Модрич го намери в наказателното поле. Нападателят овладя на гърди, но ударът у бе избит от Пикфорд.


Минута по-късно стражът на Англия отново бе поставен под напрежение. Той излезе да боксира едно дълбоко центриране, след което топката стигна до Перишич, който се опита да го прехвърли, но ударът му прехвърли и вратата.


В добавеното време Кейн засече с глава центриране от Трипиър от фаул, но ударът му мина встрани.

 

В 99-ата минута англичаните за пореден път изпълниха специалитета си. Трипиър центрира добре от корнер, Стоунс засече с глава, насочвайки топката към далечния ъгъл, но там Върсалко изчисти от голлинията.


В добавеното време на първото продължение Перишич центрира остро отляво. Манджикич изпревари Стоунс и Магуайър и засече от няколко метра, но Пикфорд излезе напред изби с крак.

 

 

Хърватия започна по-добре второто продължение. В 108-ата отбраната на Англия проспа един корнер. Модрич изпълни по земя към Брозович, но последният стреля много неточно от добра позиция. Минута след това обаче хърватите стигнаха до пълен обрат. Стоунс изчисти поредно центриране, но Перишич се пребори за високата топка с Трипиър и я върна в наказателното поле, където Манджукич изскочи зад гърба на отбраната си стреля с левия крак покрай Пикфорд. 


В 117-ата минута Англия остана с човек по-малко, тъй като Трипиър получи контузия, а Саутгейт бе направил вече и четирите си смени.

 

ХЪРВАТИЯ (4-2-3-1): Субашич, Върсалко, Ловрен, Вида, Стринич (94'-Пиварич); Ракитич, Брозович; Ребич (101'-Крамарич), Модрич (119'-Бадел), Перишич; Манджукич (115'-Чорлука)

 

АНГЛИЯ: (3-5-2): Пикфорд; Уокър (112'-Варди), Стоунс, Магуайър; Трипиър, Али, Хендерсън (97'-Дайър), Лингард, Йънг (91'-Роуз); Стърлинг (74'-Рашфорд), Кейн

Коментари

Новини Варна