IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
16:44 | 12 юли 2018
Обновен: 08:30 | 20 април 2024

Бутат десетки постройки в “Максуда”

Разчистването на района се дължи на изграждането на бул. „Васил Левски“

По материала работи: Слав Велев
Бутат десетки постройки в “Максуда”

Десетки постройки в ромския квартал „Максуда“ ще бъдат съборени заради изграждането на бул. „Васил Левски“. На този етап все още не е ясно кога точно ще се проведе акцията, като предстои това да бъде уточнено. Става въпрос за района около кръстовището на ул. „Георги Пеячевич“ с ул. „Тодор Влайков“, известен сред варненци като „Топлата вода“. От дълги години там са „накацали“ множество постройки, които нямат каквито и да било разрешителни, а обитателите им системно замърсяват с всевъзможни отпадъци преминаващият край тях отводнителен канал. „Теренът е собственост на община Варна и сградите, които се събарят, са самосрутващи и опасни“, обявиха от общината.

 

 

Сега зданията, построени в разрез с всякакви строителни норми, ще бъдат изравнени със земята, тъй като попадат в трасето на бул. „Васил Левски“. Там ще бъде направено огромно кръгово кръстовище, което ще свързва булеварда с ул. „Георги Пеячевич“ и ул. Девня“ и определено ще облагороди района.

 

 

За да не се стига до напрежение и ексцесии, когато се пристъпи към събарянето на постройките, от няколко месеца с техните обитатели работят общински служители и медиатори. Очевидно тези разговори са имали успех, тъй като проверка на място показва, че много от незаконните здания вече са освободени доброволно от ромите. Те даже са започнали да ги рушат, вземайки със себе си всичко, което може да се отнесе – врати, прозорци, керемиди.

 

 

„Хората, които са изведени, са получили предложения за временно настаняване в Приюта за временно настаняване на бездомни и социално слаби лица, семейно консултиране, записване на децата в детски градини. Голяма част от тях обаче не са от Варна и са се прибрали по родните си места. Към момента двама души са настанени в приюта за временно настаняване. 15 души са потърсили услугите на общностния център“, съобщиха от общината.

 

Последната акция по събарянето на незаконни постройки в „Максуда“ се проведе през есента на миналата година. Тогава бяха отстранени общо 18 здания, изградени буквално до охранителния канал сред най-голямото нерегламентирано сметище в града. Припомняме, че то също беше прочистено, като общо от мястото бяха извозени над 30 000 тона отпадъци.

 

Междувременно продължава работата по изграждането на бул. „Левски“ в отсечката от ул. „Подвис“ до ул. „Девня“. До момента са поставени 1 820 броя пилоти, изградени са 2000 м водопроводи и 2225 м битова и дъждовна канализация. Изпълнени са голяма част от пилотните конструкции на подпорните стени по новото трасе на булеварда. В процес на изграждане са заложените по трасето кръгови кръстовища - на бул. „Цар Освободител”, на бул. „Владислав Варненчик” и на бул. „Сливница”.

 

Никола Димитров

Коментари

Новини Варна