IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:23 | 16 юли 2018
Обновен: 09:39 | 21 април 2024

Бяла, Кресна, Бяла, Кресна, Бургас-Варна… Отсечките на смъртта!

Основната причина за тежките ПТП-та е висока скорост

По материала работи: Ставри Таргов
Бяла, Кресна, Бяла, Кресна, Бургас-Варна… Отсечките на смъртта!

Над 162 са опасните участъци по високоскоростните пътища в страната. Става въпрос за изходите на градовете в посока на магистралите, пътят Русе-Бяла, Креснеското дефиле, отсечката между Бургас и Варна и още много други.

 

В разгара на летния сезон се засилва и трафикът по скоростните пътища на страната. За жалост черната статистика на тежки пътнотранспортни произшествия продължава да слага черните точки на смъртта на картата на България.
27 са жертвите от началото на годината по българските автомагистрали. За 2017-та загиналите по широките и високоскоростни пътища у нас са 62-ма.

 

Сред опасните участъци са изходите на градовете посока автомагистралите.

 

В Пловдивска област най-опасна е автомагистрала "Тракия" от 107 до 149-тия километър, в който участък само за една седмица загинаха 7 души, сред които е 2 годишно дете.

 

"Съветваме пътуващите да съобразяват своето поведение с метеорологичните условия", посъветва гл. инспектор Бетьо Гергинов от Пътна полиция – Пловдив.

 

Кресненското дефиле и проходът Предел. Това са така наречените пътища-убийци в Югозапада. Трафикът от тежкотоварни камиони и коли е много интензивен, видимостта в дефилето на много места е изключително слаба, а правите участъци много често лъжат шофьорите, затова и огромният брой на пострадали и загинали при катастрофи не изглежда никак случаен.

 

"От началото на тази година до настоящия момент имаме 124 тежки ПТП-та с 11 убити и 159 ранени,което за радост наша радост в сравнение с миналата година имаме намаление по всички показатели", заяви пред Нова тв ст. Инспектор Петър Овнарски от Пътна Полиция – Благоевград.

 

Една от най-невралгичните точки на магистрала "Марица" е в нейния край, където тировете преминават в скоростната лента, а автомобилите буквално профучават край тях.

 

Въпреки че е сравнително нова, по "Марица" не липсват и проблеми с настилката, особено в стария участък от Харманли до Свиленград. Там те се запълват почти всяка година.

 

В Русенска област пътят с най-много черни точки на смъртта е отсечката Русе- Бяла. Голям наклон, остър завой и стесняване на пътя – Беленския баир, едно от най-опасните места между Русе и Бяла.

 

По статистика на КАТ през първите 6 месеца на годината по този път са станали 21-а катастрофи с 36 ранени и двама загинали.

 

От началото на годината между Монтана и Видин са станали 100 пътно-транспортни произшествия с 5 загинали и над 30 ранени. Основната причина е несъобразената скорост.

 

Основната причина за тежките ПТП-та е високата скорост.

 

Dnes.bg

 

 

Коментари

Новини Варна