IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
20:24 | 16 юли 2018
Обновен: 02:33 | 17 март 2024

Незаконната сеч - една от причините за глобалното затопляне

Как можем да избегнем катастрофални сценарии за живота на Земята?

По материала работи: Юлиян Атанасов
Незаконната сеч - една от причините за глобалното затопляне

Климатът все повече се изменя и всички ставаме свидетели на резките климатични промени не само в рамките на седмицата, но и само за 24 часа.Дори на финала на Мондиал 2018 времето изненада както футболните привърженици, така и играчите на терена.Проливният дъжд се изсипа над стадиона, а това от своя страна стана и повод за много коментари в социалните мрежи.

 

Подобни климатични промени наблюдаваме и в България. Мит ли е глобалното затопляне и истина ли е това, което виждаме за топенето на ледовете - в предаването "Директно" по Bulgaria On Air коментират климатологът Антоанета Йотова и експертът по горите Александър Дунчев.Климатолозите са категорични - минахме към по-топлия климатичен пояс, но до какво ще доведе това? Големите жеги са последвани от интензивни валежи и сякаш вече няма четири сезона."Данните от продължителните наблюдения доказват, че има трайни глобални увеличения на температурите. Има покачване от 1 градус за цялата планета", коментира Антоанета Йотова.

 

"За момента сме далеч от катастрофалните сценарии, но трябва да подчертаем, че това покачване започва да се засилва след 80-те години на миналия век", сподели още климатологът."С изсичането на горите намаляваме площите за абсорбиране на въглеродния диоксид. Горите трябва да се стопанисват по-добре. Залесяванията възстановяват поглъщателната способност на горските еко системи на Земята и това смекчава климатичните промени", сподели в предаването експертът по горите Александър Дунчев.

 

dnes.bg

 

Четете още: Идвали ли са самолети с бежанци тайно у нас?

 

Коментари

Новини Варна