IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
09:58 | 17 юли 2018
Обновен: 20:02 | 27 февруари 2024

Увеличават компенсациите за собствениците на евтанизираните животни

Над 300 лв. ще е средната цена за животно, каза Порожанов

По материала работи: Пламен Янков
Увеличават компенсациите за собствениците на евтанизираните животни

Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ, архив

 

 

Властта реши да увеличи обезщетенията, които дава на стопаните за евтанизираните им заради чумата животни в Странджанско.

 

"Средната цена за животните под селекционен контрол е над 300 лв. Малко над 200 лв. ще бъде средната цена за останалите", обясни земеделският министър Румен Порожанов.

 

Той припомни, че вчера стартира изплащането на компенсациите за първите евтанизирани стада.

 

"Прекалкулирахме цените, защото първоначалните бяха направени при по-ниска статистическа база. Калкулирахме и други разходи, така че да има адекватно обезщетение", каза министърът пред Нова тв, цитиран от dnes.bg.


Той разясни, че методиката за изчисление и обезпечаване включва разходите, свързани с унищоженото животно, както и тези, свързани с пазарната му стойност. Порожанов обеща, че ще бъде ангажирана фирма, която да поеме разходите по изчистване и обеззаразяване на стопанствата с до 150 животни.

 

"Има и допълнителни компенсации. За животните, които са на обор, но не могат да предават млякото си, имаме гласувани 32 лв. Тази сума обаче ще бъде прекалкулирана, за да може да стане 40 лв.", каза още министърът.

 

На база на протоколите, които ще имат за форсмажорно обстоятелство, стопаните ще могат да получат и допълнителната голяма субсидия, която е между 56 и 83 лв. Има и преходната национална помощ, която е в рамките на 40-50 лв.".

 

Порожанов призна, че има липса на комуникация със собствениците на убитите животни.

 

"Явно трябваше индивидуално да работим с тях и затова го отчитаме като слабост. Не, че не е имало комуникация. Просто трябваше да се обясни на всеки защо се прави и какви ще бъдат обезщетенията", каза той.

 

Министърът призна, че целият процес по евтаназия не е приятен на никого и управляващите са съпричастни към болката на стопаните.

 

"Не гледаме с безразличие на това. В момента обаче има болест, която е от най-смъртоносните, и е потвърдена", категоричен беше Порожанов.

 

По думите му карантината носи своите рискове. След като животните са били контакти, рискът чумата да се разпространи е по-голям.

 

В същото време хората в Шарково предупредиха, че могат да подадат колективен иск към Страсбург.

 

Вече 4 000 са избитите заради чумата овце и кози в Югоизточна България, а потърпевшите стопани се готвят да дойдат на протест в София утре.

Коментари

Новини Варна