IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 19°
Новина на деня
08:00 | 18 юли 2018
Обновен: 11:09 | 25 април 2024

Масови нарушения в „синята зона“ във Варна

Служители на ОД на МВР в помощ на общинските полицаи за глобяването на неправилно паркиралите

По материала работи: Пламен Янков
Масови нарушения в „синята зона“ във Варна

Дни след като „синята зона“ във Варна заработи резултатът от пускането й може да се обобщи така – масови нарушения на шофьорите, но и освободени улици от неправилно паркирали автомобили. Както е известно, в момента тече едномесечен гратисен период, в който на неплатилите такса за престой не се поставя скоба. Това обаче не важи за тези, които са си оставили автомобилите в разрез с правилата – по тротоари или места, където паркирането не е разрешено. Оказа се, че те са доста. 

 


За 5 дни само служителите на Общинска полиция са установили 483 нарушители – съставени са 477 фиша и 6 акта по Закона за движение по пътищата. Глобата за тях е между 20 и 50 лева. Има и нарушители, които спират на инвалидните места без да имат нужния стикер. На тях се съставя акт за 200 лева, а „паякът“ ги репатрира. 

 

„Нашите служители не смогват да глобяват всички нарушители. За това се обърнахме към колегите от ОД на МВР – Варна, които също ни помагат. Работим във взаимодействие“, коментира заместник-кметът Тодор Иванов. Той беше категоричен, че ще се направи всичко възможно шофьорите във Варна да се дисциплинират. „Точно това е целта на този едномесечен гратисен период. Гражданите трябва да се научат къде могат да паркират и къде не“, каза още Иванов. „Не е лесно, защото хората имат изградени навици с години да спират неправилно, но правим всичко по силите си и вярвам, че ще успеем“, каза пък управителят на общинското предприятие „Паркинги и синя зона” Младен Иванов.

 


 

Наша проверка показа, че напредък все пак има, като масовото санкциониране дава резултат. Сред най-ярките примери е Шишковата градинка. Макар до скоро да изглеждаше невероятно, паркирали автомобили край нея вече няма. От време на време само някой шофьор спира за секунди с пуснати аварийни светлини, след което отново потегля по пътя си. Освободена от коли е и ул. „Св. Климент“. „Няма как нарушителите да изчезнат изведнъж, но започнахме едно по едно да изчистваме местата, където имаше много неправилно паркирали. Действаме“, заяви също Младен Иванов. 

 


 

Едно от местата, където шофьорите все още масово паркират неправилно е ул. „Княз Дондуков“ до храм „Св. Атанасий“. 24 часа в денонощието единият й тротоар е окупиран от множество автомобили. Има и улици от зоната, на които шофьорите не са паркирали на разчертаните места, а без да се съобразяват с маркировката на практика са си оставили колите в платното за движение. „Ние разчертаваме вдясно, хората си спират вляво. Слагахме уведомления, в които обясняваме как трябва да бъдат разположени автомобилите, но полза няма. Там ще направим някаква специална организация, защото един човек да иска да спре правилно ще затапи цялата улица. Явно трябва да я изчистим напълно за да започнат да спират както трябва. Мислим по темата“, допълни Младен Иванов. 

 

Иначе, въпреки едномесечния гратисен период, има доста съвестни шофьори, които и сега си заплащат паркирането в зоната. Изпратените SMS до този момент са близо 3000. 

 

Никола Димитров
Снимки Пламен Гутинов

 

Коментари

Новини Варна