IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
08:21 | 19 юли 2018
Обновен: 18:31 | 17 април 2024

Над 30 т опасни отпадъци са предадени в мобилните пунктове за 5 г.

Във Варна екомикробусите може да бъдат открити на няколко места в града до 21 юли

По материала работи: Пламен Янков
Над 30 т опасни отпадъци са предадени в мобилните пунктове за 5 г.

ЕКОМИКРОБУСИТЕ ПРИЕМАТ всякакви опасни отпадъци.  Снимка ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

Над 30 тона опасни отпадъци са предадени в мобилните пунктове в цялата страна за пет години. Във Варна екомикробусите може да бъдат открити на няколко места в града до 21 юли. 

 

Инициативата се провежда в морския град за втора поредна година. Съвестни граждани се възползваха от възможността още в първите часове. Видимо притеснена жена бързаше да предаде фосфор, който стискаше внимателно, добре увит в торбичка. Сподели пред екип на тв „Черно море“, че мъжът й го донесъл незнайно откъде преди 30 години и тя го съхранявала в различни тъмни кътчета на дома си, за да не го открие някое от децата й. В мобилния пункт се приемат също лекарства с изтекъл срок на годност, уреди, съдържащи живак, лакове, разтворители и бояджийски материали, остатъци от строителна химия – лепила, пяна, силикон, домакински препарати, битова химия, фотографски материали, киселини, основи, мастила, препарати за растителна защита и борба с вредители. 


Днес преди обяд мобилният пункт ще бъде на ул. „Моряшка“ в „Аспарухово“, а следобед – на площад „Лаврентий“ и ул. „Коста Тюлев“ в район „Одесос“. На 20 юли опасни отпадъци може да занесем на паркинга до газостанцията на ул. „Вяра“ срещу блок 138 в район „Младост“ до обяд, а следобед – на паркинга срещу блок 302 във „Владиславово“. И в двата дни работното време е от 9  до 12, 45 ч. и от 13,45  до 17 часа. На 21-ви мобилният пункт ще е на паркинга на община Варна от 9 до 14 ч. 


Във Варна инициативата ще продължи и през септември. Мобилни пунктове за отпадъци има още в София, Силистра, Благоевград, Средец, Пловдив и др. След събирането им те се извозват с цистерни до Германия и Полша, където има съоръжения за тяхното унищожаване. Освен събраните в мобилните пунктове там се предават също отпадъци от промишлеността, като годишното им количество е около 220 тона. 

 

ПОЛИНА ПЕТРОВА

Коментари

Новини Варна