IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 14°
Новина на деня
08:49 | 21 юли 2018
Обновен: 23:31 | 8 април 2024

Очакваме 5% ръст на чуждите туристи това лято

През лято 2017 г. общо чуждестранните туристи достигнаха 5,3 млн., като и тогава отчетоха нарастване от 5,7%.

По материала работи: Слав Велев
Очакваме 5% ръст на чуждите туристи това лято

Очакваме през този летен сезон да постигнем ръст от около 5% спрямо посещенията през миналата година в периода юни-септември и чуждестранните туристи да са повече от 5,5 милиона. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след заседанието на Националния съвет по туризъм в к.к. „Св. Св. Константин и Елена“, цитирана от пресцентъра на министерството.

 

През лято 2017 г. общо чуждестранните туристи достигнаха 5,3 млн., като и тогава отчетоха нарастване от 5,7%. Ако нашите прогнози бъдат оправдани, това ще е трета поредна година на растеж и ще ни включи в една от най-устойчивите дестинации за летен туризъм, допълни Ангелкова.

 

Туристическите сдружения са задължени да подават заявление–декларация, в което се описват видът на организацията, предметът на дейност и членовете й. Това е изискуем документ по Закона за туризма, а за тези организации, които не спазват разпоредбите на закона може да започне процедура по заличаване, съобщи още министър Ангелкова. Смятам, че това е редно с оглед на тези, които спазват закона, посочи тя.

 

Относно предложените промени в Закона за туризма и разделянето на курортите на зони министърът обясни, че идеята се подкрепя от 80% от всички големи туристически организации и туроператори. Тя посочи, че целта е не да бъдат териториално разделяни, а продуктово, като всяка една община, заедно с местния бранш, ще може да решава дали курортът да бъде една зона, или не. Всички големи туроператори, които ни подкрепиха, казват, че и в момента те работят в Златни пясъци и Слънчев бряг на база продуктово зониране и подкрепят усилията ни това да бъде осъществено, каза Ангелкова.

Коментари

Новини Варна