IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 12°
Новина на деня
13:27 | 7 август 2018
Обновен: 12:16 | 1 май 2024

Изложба по случай 139 години ВМС показва живота на моряка

Експозицията „С дъх на море 2” на Вяра Йовева е на входа на Морската градина

По материала работи: Слав Велев
снимки: Ели Маринова

Военните моряци празнуват 139 години ВМС с поредица мероприятия във Варна. Фотоизложба „С дъх на море 2” на Вяра Йовева бе открита на площад „А. Новак” пред входа на Морската градина. Експозицията не е първата мащабна изява на Йовева. През настоящата година тя направи изложба, посветена на 6 май – Деня на храбростта и празник на Българската армия, която беше озаглавена: „Хиляди лица – една армия“ и която беше открита от министъра на отбраната. Вяра Йовева започва кариерата си на военен фотограф именно във вестник „Българска армия“. Работила е и в други медии, но военната фотография остава у нея и тя става първата жена – официален фотограф на военното ни ведомство. Вяра е носител на редица награди и отличия за фотография, които оценяват и подчертават таланта й на наблюдател с остър поглед и брилянтен „реализатор“ на ситуации и обекти от военното ежедневие, които се превръщат в истински образци на военнофотографското изкуство у нас.

 

„Както всеки празник, хубаво е той да бъде украсен по подобаващ начин – каза при откриването ѝ контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС. Изложбата на Вяра Йовева  показва живота на българските военни моряци – хората, които споделят романтиката с изпълнението на морската служба. Животът на моряка е сложна амалгама от романтика и трудно ежедневие, борба с морето и преодоляване на собствените недостатъци, трудни дни и светли празници. Оказва се, че именно тази амалгама е катарзиса, през който всеки един от нас минава и това ни прави по-добри. Осмисля нашия избор да поемем под военноморския флаг. Често ние сме самодостатъчни, преодолявайки предизвикателствата сами и споделяйки ги с тези, които ни чакат на родния бряг. Осъдеността на моряшката професия  е на море да сме лице в лице с него. Такива хора като – Вяра Йовева успяват да покажат пълнотата на изживяването да се слееш с една стихия, да прегърнеш мечтата си и да поемеш по трудния път на военния моряк. Трябва не само добра камера, но и око, душа, отдаденост. Сред ежедневието на военния моряк, ние виждаме едно момиче, което бяга е един фотоапарат“ – отбеляза още контраадмирал Петев.

 

„Искам да покажа живота на българската армия – споделя фотографът Вяра Йовева. Обществото да види ежедневието на моряците. Те имат много отговорности, имат кауза да пазят родината. Те не работят, а служат. Дамите в армията пък са отговорни, принципни и доста сериозни. Най-хубавият кадър е трудният. Всички са там, но ако ти видиш нещо, което другите не виждат, това е изкуство. За мен фотографията е смисъла на живота ми. Голямо предизвикателство е това на военния фотограф. Аз ходя по учения, по хеликоптери, кораби. Трудно е. Не ми се е искало да съм на тяхно място. Моето място е зад кадъра. По-спокойно ми е. Харесва ми техния ред и дисциплина“ – допълва авторката на изложбата.

 

 

Основните мероприятия от честването на 139-а годишнина от създаването Военноморските сили са във Варна, Бургас и Русе.

 

Ето какво още предвижда програмата за празника в морската столица. Програмата за 9 август в морската столица започва с откриване на изложба на главен старшина Меглена Шегенова. Експозицията ще бъде в фоайето на Фестивалния и конгресен център. Същия ден от 12 часа на Морска гара ще се проведе церемонията по закриването на Спартакиадата на ВМС по морски спортове. В 14 часа в големия салон в Щаба на ВМС ще бъдат обявени заповедите на областния управител на Варненска област, кмета на Община Варна и командира на ВМС за награждаване на военнослужещи и цивилни служители по случай Празника на ВМС.

 

 

На 10 август от 19,30 часа до 20,30 часа на площад „А. Новак” на входа на Морската градина във Варна ще бъде представен Спектакълът „Вълни” на Представителния духов оркестър на ВМС. Много инициативи са предвидени за 11 и 12 август. В съботния ден от 10 до 15 часа гражданите и гостите на града ще могат да разгледат на Морска гара корабите на ВМС. В 17,50 часа ще се проведе военен ритуал по тържествено посрещане на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили (министър-председателя / министъра на отбраната на Р България). Мястото е площад „А. Новак”, пред входа на ФКЦ. В 18 часа в зала 1 на ФКЦ започва тържественото събрание- концерт, посветено на Празника на Военноморските сили.

 

Всички мероприятия за 12 август ще се проведат на Морска гара. От 08,55 часа ще се състои военен ритуал по тържествено посрещане на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили (министър-председателя/министъра на отбраната на Р България). Само пет минути по-късно ще започне тържественото вдигане на флаговете на корабите на ВМС. В 09,15 часа ще започне военен ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н.Й.Вапцаров”, който е предвиден да продължи около час.

 

След това официалните гости ще разгледат корабите на ВМС и ще могат да наблюдават демонстрации, изпълнявани от личния състав на ВМС. Същия ден от 11 часа ще бъде открита паметна плоча в знак на благодарност към моряците, участвали в спасяването на евреите през Втората световна война. От 12 часа до 15 часа гостите и гражданите на Варна ще могат да разгледат корабите на ВМС.

Ели Маринова

Снимки авторът

 

Комисията по култура не одобри нито една номинация за почетен гражданин на Варна

Коментари

Новини Варна