IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 16°
Новина на деня
10:37 | 11 август 2018
Обновен: 10:36 | 23 март 2024

Горските пожари това лято са значително по-малко

Повече от 2300 горски служители от регионалните дирекции по горите и държавните предприятия са в готовност за реакция

По материала работи: Слав Велев
Горските пожари това лято са значително по-малко

Всички горски служители в страната са в готовност заради високите температури и опасността от пожари. Повече от 2300 горски служители от регионалните дирекции по горите и държавните предприятия са в готовност за реакция при горски пожари. В изпълнение на издадените заповеди за обявяване на пожароопасен сезон са осигурени денонощни дежурства за получаване на сигнали за възникнали горски пожари. Въпреки топлото време, тази година горските пожари са значително по-малко от миналата.

 

Горещото време и очакваните прогнози за високи температури и през почивните дни мобилизираха горските служители и пожарникарите. Към момента обаче пожарите са значително по-малко от миналата година, обясни Владимир Константинов, главен експерт в Изпълнителна агенция по горите, предаде dariknews.bg.

 

„От началото на годината до момента имаме регистрирани 70 горски пожара на територията на страната, които са засегнали 1044 дка горски територии. Нито един декар от тези горски територии не е засегнат от върхов пожар, тоест тези пожари не са причинили трайни увреждания на горските екосистеми и те ще се възстановят. Миналата година по това време вече имахме регистрирани 295 пожара, засегнати 19 650 дка, от които 1900 – върхови. Тази година можем да кажем, че към момента нещата изглеждат значително по-добре. Независимо от това сме в постоянна готовност както за наблюдение на горските територии, така и за реакция в случай на сигнал за възниквал пожар в близост или в самата гора”.

 

От Изпълнителната агенция по горите съветват, ако видим пушек в гората или сами предизвикаме пожар, незабавно да подадем сигнал на телефон 112.

 

Коментари

Новини Варна