IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 13°
Новина на деня
10:41 | 14 август 2018
Обновен: 15:55 | 23 април 2024

Рaботата на Търговския регистър ще се възобнови поетапно

Справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август

По материала работи: Слав Велев
Рaботата на Търговския регистър ще се възобнови поетапно

Работата на Търговския регистър и регистър на юридическите лица с нестопанска цел ще бъде възобновена поетапно до пълно отстраняване на техническите причини за преустановения достъп, съобщиха от Агенцията по вписванията.

 

Справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от 15 август.

 

Поетапно ще бъде възстановяван достъпът до останалите функционалности на регистъра.

 

Агенцията по вписванията гарантира, че за времето на нарушаване на достъпа до регистрите, действия спрямо данните в тях не са извършвани и възможности за злоупотреби не съществуват.

 

Всички останали регистри на Агенция по вписванията работят с пълните си функционалности.

 

Адвокат Трифон Трифонов, представител на Асоциацията на индустриалния капитал (АИКБ) съветва по времето, когато регистърът е блокиран, да не се правят сделки между юридически лица. За годините, в които действа регистъра, е имало проблеми не е имало прекъсване за толкова дълго време, коментира той пред bTV.

 

Трифонов се надява слуховете за хакерска атака да не са верни. Това е поредният лош сигнал към инвеститорите за икономическата среда у нас, смята юристът.

 

 

За отстраняването на проблема незабавно са ангажирани и работят денонощно екипи на всички поддържащи фирми, IT експерти от Агенция по вписванията, както и от други държавни ведомства.

 

Очакванията бяха, че от тази сутрин поетапно ще бъде отворен регистърът, който съхранява данни за фирми, дружества и сделки. Вписването на промени в търговски дружества и юридически лица все още е невъзможно, което засяга хиляди фирми у нас.

 

Работата му се възобновява поетапно, но справки за актуално състояние на фирмите ще могат да бъдат извършвани от сряда. Причината е техническа, но от Агенцията по вписванията не уточняват каква точно.

 

 

Коментари