IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна
Новина на деня
12:04 | 20 август 2018
Обновен: 08:27 | 28 март 2024

Правителството иска оставката на Ралица Агайн

Това обяви министър Горанов, след среща в Министерския съвет

По материала работи: Деян Михайлов
Правителството иска оставката на Ралица Агайн

Павителството е поискало зам.-председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) с ресор застраховане Ралица Агайн да подаде оставка. Това съобщи финансовият министър Владислав Горанов след среща в Министерския съвет, в която е участвал премиерът Бойко Борисов, представители на КФН и на службите, на която е обсъден фалитът на кипърското застрахователно дружество "Олимпик", който чрез клона си в България има над 200 хил. клиенти тук.

Позицията на правителството е, че Агайн трябва доброволно да подаде оставка. Горанов поясни, че тъй като КФН е независим орган, правителството няма механизъм да я освободи, а в Закона за КФН са ограничени и правомощията на парламента при подобни казуси.


Като нейни пропуски Горанов посочи това, че комисията е неглижирала ниските цени на застраховките "Гражданска отговорност", с които дружеството е привличало клиенти, както и че регулаторът не е бил подготвен и не е знаел какви мерки трябва да предприеме след като е станало ясно, че дружеството обявява фалит.


Горанов напомни, че потърпевшите от фалита на дружеството трябва да търсят обезщетение чрез кипърския съд. Правителството обмисля да наеме адвокат, който да ги представлява.


Посланикът на Кипър ще бъде извикан в Министерството на външните работи за разговор по темата.

 

Dnevnik.bg

 

Коментари

Новини Варна