IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 17°
Новина на деня
11:00 | 30 август 2018
Обновен: 20:04 | 18 април 2024

Пречиствателната станция на Златни пясъци работи нормално

Екоминистърът Нено Димов направи спешна инспекция на съоръжението

По материала работи: Борис Проданов
Пречиствателната станция на Златни пясъци работи нормално

В курорта Златни пясъци пречиствателната станция работи в нормален режим, разкри във Варна екоминистърът Нено Димов.

 

В срещата с медиите участваха управителят на Варненска област Стоян Пасев, директорът на ВиК – Варна, инж. Валентин Вълканов и директорът на РИОСВ в морската столица Христина Генева.

 

Повод за инспекцията е подаден сигнал от ВиК „Златни пясъци“, който не може да остане без проверка. Според него пречиствателната станция е препълнена и има реална възможност отпадните води да се върнат обратно в шахтите.

 

РИОСВ – Варна направи 24-часови проби от водата при изхода на ПСОВ „Златни пясъци“.  Резултатите се очакват следващата седмица, след което ще се направят и контролни проби.

 

Управителят на ВиК – Варна, инж. Валентин Вълканов коментира, че в момента пречиствателната станция е състояние да поеме водите от курорта, като се вземат допълнителни мерки за обезпечаване на постъпващите водни количества. ПСОВ работи в обичайния режим, заяви той. В последните седмици нивото се увеличава, защото консумацията на вода и отвеждането й нараства поради факта, че посетителите на курорта са повече.

 

По време на пика на летния сезон пречиствателната станция е работила в нормален експлоатационен режим. Няма преливане от шахтите, категоричен беше инж. Вълканов и посочи, че проблемът е във факта, че дъждовните води се отвеждат в битовата канализация.

 

Зам.-кметът Христо Иванов увери, че след приключване на туристическия сезон веднага започва реконструкция и модернизация на ПСОВ „Златни пясъци“ - на стойност 37,150 млн. лв., от които участието на община Варна е 8,5 млн. лв. Проектът има две дейности – реконструкция, модернизация и разширение на ПСОВ „Златни пясъци“ и частично изграждане, реконструкция и рехабилитация на канализационната мрежа на СО „Ален мак“. Така се осигурява пречистване на отпадъчни води за бъдещо натоварване на ПОСВ „Златни пясъци“ с капацитет 72 122 жители през летните месеци.

 

Борис Проданов

 

Снимка Пламен Гутинов

 

Още по темата: Водата в Черно море става все по-чиста, отчитат от МОСВ

Коментари

Новини Варна