Издръжката на човек скача с до 7 лева след скока на ток, газ...
Ще нарасне енергийната бедност, отчетоха от КНСБ
Публикувана: 10 Sep 2018 | 17:37

С до 7 лв. ще поскъпне издръжката на живот на човек от домакинство заради новите цени на топло и електроенергията, сочат данни на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, съобщиха от синдиката днес.След като през юни 2018 г. издръжката на живота достигна до 590 лв., очакванията са в края на годината да достигне размер средно на лице от 4-ри членно домакинство от около 595 - 597 лв., посочват от КНСБ.

 

Най-силно засегнати според синдиката ще бъдат живеещите в София, където 61,2% от жилищата са с парно отопление от централен източник.При средна сметка от 150 лв. за парно, през идващите зимни месеци столичани ще плащат с около 11 лв. повече, което означава, че общо разходът за целия отоплителен сезон ще нарасне с около 55-60 лв., изчисляват от КНСБ.

 

Очакванията са да нарасне енергийната бедност. Като се има предвид, че около 1,2 млн. пенсионери у нас получават пенсия под линията на бедност /321 лв./ и около 75% от домакинствата в страната живеят с общ доход на едно лице под необходимите средства за издръжка на живота /590 лв/, това означава, че всяко дори и незначително поскъпване на живота ще свие потреблението, а хората в бедност и социално изключване ще продължават да нарастват, посочват от синдиката.По данни на Евростат 36,5 на сто от българските граждани през 2017 г. не са имали възможност да поддържат домовете си достатъчно топли, при средно за ЕС от 8,2%. (БТА)

 

 

Четете още: КАТ хвана 4217 водача с превишена скорост през почивните дни

Коментари ( 0 )