IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
20:15 | 10 септември 2018
Обновен: 01:39 | 25 февруари 2024

Изобретението, което ще спаси планетата ни от боклука?

23-годишен младеж създаде система за почистване на океана

По материала работи: Юлиян Атанасов
Изобретението, което ще спаси планетата ни от боклука?

Боян Слат е обикновено 23-годишно момче от Холандия, което страда от морска болест. Човек би си помислил, че младежът ще стои далеч от океана, но вместо това той прекарва по-голямата част от времето си, мислейки си за водата и по-специално за тоновете пластмаса, които човечеството изсипва в нея.

 

Така уж обикновеното момче се превръща в първия човек, създал помпа, която да почисти отпадъците от световния океан.Според статистиките към този момент годишно във водите се изхвърлят 8 тона пластмаса. Към момента във световните води има 5 големи океански сметища. Този, който се намира между Калифорния и Хаваи, е с големината на американския щат Тексас.Според данните, всяка минута един голям камион с пластмаса се изхвърля в океаните на Земята, а ако погледнем нещата в перспектива, то бъдещето на планетата и съществуването на човечеството, не изглеждат никак добре.

 

Прогнозите сочат, че до 2020 г. количеството пластмаса във водите ще се увеличи десетократно, а до 2050 г. тя ще надвишава броят на морските видове. Именно тревожните цифри раждат идеята за революционното изобретение на Боян, пишат от списание "Тайм"."Система 001" е резултат от 5-годишна усилена работа. Предстои системата да бъде пусната тази събота, а ако нещата вървят по план, то пластмасата ще бъде намалена на половина до края на 2025 година.

 

Революционното изобретение представлява дълга близо 610 метра тръба, която да служи като бариера за боклука. Съоръжението минава под Голдън гейт бридж и стига до Тихия океан. Голямата цел е то да достигне именно Голямото тихоокеанско сметище, което е с големината на Тексас.

 

Изкореняването на боклучения остров и по-специално съхраняването на световния океан, е единствената голяма цел на 23-годишния холандец, който започва да преследва мечтата си още докато е едва 16-годишен.Идеята се ражда докато е на почивка в Гърция, когато при едно от гмурканията си в морето, младежът забелязал повече найлонови торбички отколкото риба. Връхлетяла го идеята за нещо голямо, което да спира боклука и така, когато е едва на 18 основава своята компания The Ocean Cleanup.Идеята бързо привлича вниманието и така през 2015 г. се появява първия прототип на системата, който е обявен от списание "Тайм" за изобретение на годината. Проектът, обаче, стига много по-далеч от първоначалния замисъл.

 

"Система 001" е огромна твърда бариера, която се движи самостоятелно заедно с морското течение до зони с голяма концентрация на боклук. От въздуха изглежда като много дълга тръба, но под морското равнище се намира огромна "завеса", която улавя пластмасовите отпадъци вътре във водата. Системата няма нищо общо с мрежа, затова според Боян Слат животинските видове във водата няма да бъдат застрашени. Изобретателят се надява, че след като отпадъците бъдат събрани от системата, те ще бъдат отведени до брега, а от там ще бъдат събрани и транспортирани за рециклиране. Планът е амбициозен, а идеята получава финансиране в размер на милиони долари.През декември 2017 г. 193 държави подписват резолюция на ООН за елиминиране на пластмасата в световния океан. Големи вериги, сред които и гиганти като МакДоналдс и Старбъкс са на път да премахнат пластмасата за еднократна употреба като сламките, например.

 

 

Проблемът, обаче, е малко по-трудно решим. В ежедневието си човечеството използва пластмаса за почти всичко и дори не си дава сметка за последствията, които това може да окаже върху околната среда на планетата. Но дори и самите ние да преодолеем зависимостта си от пластмасата, замърсяването вече е факт, а отпадъците няма да изчезнат от само себе си. Те ще бъдат там и след 100 години. Ние, обаче, може и да не сме.Боян Слат вижда мисията си като една огромна надпревара с времето. Пластмасата се разпада на по-малки и по-малки парченца, наречени микропластмаса, а това необратимо попада и в хранителната индустрия. Към този момент едва 8% от пластмасата в световния океан е разградена на толкова малки частици, но през следващите няколко десетилетия нещата рязко ще се обърнат – всички останали 92% от пластмасата ще се превърнат в микропластмаса.

 

Стои, обаче, един много важен въпрос. Какво ще се случи след като боклуците бъдат откарани на брега от системата на Боян?

 

Плановете на норвежеца са събраната пластмаса да бъде превърната в мърчандайз, но всичко това зависи от качеството и. По-голямата част от изхвърлената в океана пластмаса е всъщност такава за еднократна употреба. Във всеки случай, ако тя бъде превърната в нещо, което да бъде използвано повече от веднъж, то това със сигурност ще ограничи нейното попадане обратно във водата на 99%.

 

Съществува, обаче, малък проблем. Възможно е много от събраните отпадъци да бъдат отнесени до трети страни, които да бъдат рециклирани отново до пластмаса за еднократна употреба и така цикълът да се повтори, което от своя страна ще обезсмисли напълно почистването и всичко това да се превърне в сизифов труд.Въпреки трудностите, обаче, Боян Слат е категоричен: "Големите проблеми изискват големи решения, а ако някой има по-добро предложение, ще се радваме да го чуем!"

 

dnes.bg

Четете още: България и Румъния ще се сътрудничат в борбата с чумата по свинете

 

 

Коментари

Новини Варна