IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 10°
Новина на деня
11:25 | 11 септември 2018
Обновен: 15:53 | 23 април 2024

Наплив: 80 души кандидатстват за 12 места в Пожарната във Варна

От началото на годината има бум на подпалени ПВЦ контейнери за смет, сочи статистиката

По материала работи: Пламен Янков
Наплив: 80 души кандидатстват за 12 места в Пожарната във Варна

Комисар Тотев съобщи, че след провеждането на конкурсите за нови кадри щатът на Пожарната ще бъде запълнен на 90%. Снимки ПЛАМЕН ГУТИНОВ

 

 

За 12 свободни места при нас кандидатстват 80 души. Това съобщи на пресконференция шефът на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението във Варна“ комисар Тихомир Тотев. Поводът бе Седмицата на пожарната безопасност, която се провежда от 10 до 16 септември. Многото кандидати ще ни дадат възможност да направим по-качествен избор, отбеляза комисар Тотев. След провеждането на конкурсите щатът на дирекцията ще бъде запълнен на 90%. Така ще можем да изпълним и искането на синдикатите поне трима души да действат заедно при инцидент, добави нейният директор. 

 

 

Подпалването на ПВЦ контейнери е резултат от хулигански действия.

 


 

Според статистиката от началото на годината има бум на подпалени ПВЦ контейнери за смет. В повечето случаи става дума за хулигански действия. Подпалените контейнери са 80, с 8 повече спрямо същия период на м.г. Увеличение се отчита и на паленето на изсъхнали треви. Последният случай е от отпреди дни в тревна площ на декар и половина около хипермаркет в кв. „Възраждане“.

 

 


 

2 650 произшествия са регистрирани от началото на годината във Варненска област при 2 760 през 2017 г. Загиналите са 5, с 1 по-малко. Пострадалите от огъня са 18 при 39 през 2017 г. Анализът сочи, че най-много пожари стават в жилищни сгради и в отрасъл „Транспорт“, което е тенденция от няколко години. Пожарната контролира обществените здания и тези, в които се събират много хора. Частните са отговорност на тези, които живеят в тях. Във връзка с това апелирам към хората да не махат ППО кранове и да не слагат допълнителни врати в общите части на входове, каза комисар Тотев. 

 

Той посочи, че на 14 септември ще бъде отбелязан професионалният празник на пожарникаря и спасителя. Във връзка с това ще има демонстрационни занятия с детски градини, полагане на цветя пред паметната плоча на ген. Дончев и моряците, спасили Варна през 1979 г. при взрива на танкер „Ерма“. С цветя ще бъде почетен и първият следосвобожденски кмет на Варна Велико Христов, който се счита за основател на организираната ППО служба в морския ни град. През т.г. тя ще навърши 140 г. На 15 септември ще организираме празничен обяд за служителите и техните семейства , с което ще закрием Седмицата на пожарната безопасност и защита на населението, обобщи Тихомир Тотев. 
 


СТАВРИ СТЕФАНОВ

Коментари

Новини Варна