IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
14:39 | 17 септември 2018
Обновен: 01:19 | 25 април 2024

Над 3000 първолаци прекрачиха училищния праг във Варна(Обновена)

1 400 са първокурсниците в Медицинския университет, от които 350 са чуждестранни граждани

По материала работи: Ставри Таргов
Над 3000 първолаци прекрачиха училищния праг във Варна(Обновена)

С много настроение, музика и хубави емоции стартира учебната година във Варна. Във всяко едно училище в морската столица се бяха постарали да превърнат първия учебен ден в истински празник за децата и младежите.
Точно 3 130 малчугани прекрачиха за първи път училищния праг в града за учебната 2018/2019 година, а общо учениците във варненските училища са 36 937. Развълнувани първокласници, спретнати по-големи ученици и усмихнати учители.

 

Такава беше картината във всички училищни дворове в града. Впечатление направи, че от година на година все повече деца носят на своите учители цветя в саксия, които изместват традиционните букети.

 

Едно от местата, където учебната година започна най-тържествено, беше средно училище с езиково обучение „Ал. С. Пушкин“. На церемонията присъстваха кметът Иван Портних, началникът на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова, генералният консул на Русия във Варна Владимир Климанов, ръководителят на Руския културно-информационен център Павел Журавльов. 

 

Гости на събитието бяха кметове и зам.-кметове от Руската федерация, които участват във Втория форум на побратимените руски и български градове. „Знам, че в днешния ден най-развълнувани са първокласниците, на които пожелавам успешно начало по дългия път на образованието. На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране. Благодаря на учителите за всеотдайността, с която се грижат за нашите деца“, каза Иван Портних.

 

 

 

Снимки Петко Момчилов, Медицински университет - Варна

 

Точно в 10 часа беше даден старт на учебната година в Медицинския университет с водосвет за здраве, отслужен от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан. Денят беше особено специален за първокурсничката Ния Иванова, която влезе в учебното заведение като най-добре представила се на кандидат-студентските изпити за специалност „медицина“. „Изкарах две пълни шестици. Става с много учене и желание“, сподели с усмивка студентката. Тя призна, че семейството й няма традиции в лекарската професия, но на нея й е мечта от дълго време. „На този етап планирам да се занимавам с анестезиология или пластична хирургия, но дотогава има още много време. Ще видим. Сега ще положа усилия за да задържа успеха, с който влязох в университета“, сподели още Ния Иванова.

 

Общо първокурсниците в университета са 1400, от които 350 за чуждестранни граждани. За място в учебното заведение кандидатстваха младежи от 53 страни от пет континента. „От днес вие сте студенти в един от най-модерните и високотехнологични университети в България. Най-квалифицираните преподаватели, изнасящи лекции в редица чуждестранни университети и на международни научни форуми ще бъдат ваши преподаватели.

 

Най-съвременните интерактивни методи на преподаване ще ви помагат да трупате знания и умения“, обърна се към студентите ректорът на МУ-Варна, проф. д-р Красимир Иванов. Студентите бяха поздравени и от бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия – София.

 

В 10,30, отново в присъствието на кмета Иван Портних и на началника на Регионалното управление на образованието Венцеслава Генова беше дадено началото на учебната година и в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. От няколко години усилено се работи за изграждането на нова сграда на училището, което в момента се намира в кв. Чайка.

 

„Знаете, че от доста време сме си поставили за цел да решим въпроса с материалната база, училището да има свой нов дом. Работим тясно с Министерството на образованието по отношение на възможност за мобилизиране на съвместни усилия за отделянето на парцел по изграждането на новата сграда. В момента сме на финала на добавяне на още 11 дка до парцела, който вече има. Успоредно с това работим по задание за размери за изграждането на сградата. В района се намират Професионалната гимназия по електротехника, както и по машиностроене. Искаме да обвържем техническите науки с математическите и се надявам, че в най-скоро време ще можем да обявим обществена поръчка за избор на строител.

 

Трудно ми е да кажа срокове, тъй като няма как да преценим какви обжалвания на процедурата може да има, но правим всичко по силите си за да е възможно най-скоро“, коментира Портних.

 

Той потвърди, че до 9 години всички училища във Варна ще имат едносменен режим на обучение. „Имаме редица набелязани конкретни стъпки в тази посока. Това включва изграждането на пристройки към съществуващи училища, както и нови сгради. Изготвили сме план. Най-основно е обезпечаването на сградния фонд“, допълни кметът.

 

Никола Димитров

 

 

 

Коментари

Новини Варна