IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 11°
Новина на деня
13:13 | 17 септември 2018
Обновен: 15:08 | 14 април 2024

С много цветя, музика и добро настроение започна слънчевият 17 септември

Кметът Иван Портних уважи Руското училище и Математическата

По материала работи: Ставри Таргов
С много цветя, музика и добро настроение започна слънчевият 17 септември

С много цветя, музика и добро настроение започна слънчевият 17-ти септември, който даде началото на новата учебна 2018/2019 година във Варна. Близо 37 000 деца и младежи влизат в клас от днес, от тях 3130 ще прекрачат за първи път училищния праг - 3015 ще посещават общински училища, 46 - държавни, а 69 - частни.

 

Учебните занятия започват и в Медицинския университет „Проф. д-р Параскев Хаджиев“, в Техническия университет, в Центъра за специална образователна подкрепа. Около 11 000 са малчуганите в детските градини във Варна.
 

Кметът Иван Портних бе гост на тържествата на СУЕО „Ал. Пушкин“ и на Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. „Знам, че в днешния ден най-развълнувани са първокласниците, на които пожелавам успешно начало по дългия път на образованието. На зрелостниците, за които днес е последен първи учебен ден, желая успешно дипломиране. Благодаря на учителите за всеотдайността, с която се грижат за нашите деца“, каза кметът при откриването.

 

Приветствия към децата отправи Павел Журавльов, ръководител на Руския културно-информационен център, откъдето дариха книги за училището. Гости на събитието бяха кметове и зам.-кметове от Руската федерация, които участват във Втория форум на побратимените руски и български градове, който се открива утре в курорта „Св. Св. Константин и Елена“.
 
Час по-късно започна и празникът в Математическата гимназия „Д-р Петър Берон“. „Вашето училище е еталон за високи образователни стандарти не само за Варна, но и в национален мащаб. Доказателство за това са многобройните постижения на учeниците. Преди дни имахме възможността да наградим златния медалист от олимпиадата по информатика - Александър Кръстев. Имал съм и възможността да стисна ръката на още много успешни момичета и момчета, донесли слава на Варна и на България в различни национални и международни форуми и състезания“, каза кметът Иван Портних.

 

Той допълни, че Община Варна, заедно с Министерството на образованието и с ръководството на училището, продължава работа за изграждане на нова сграда на гимназията. Предстои да бъдат добавени още около 11 дка до парцела в района на бул „А. Сахаров“, който държавата вече е предоставила на общината.

 

Успоредно с това се работи по задание за инженеринг за изграждане на новата сграда, след което ще бъде обявена обществена поръчка за избор на строител.

 

Черно море

Коментари

Новини Варна