IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Варна 23°
Новина на деня
14:22 | 18 септември 2018
Обновен: 15:28 | 22 март 2024

С промени в закона прекратяват двойните стандарти при храните

Въвеждат изискване всяка една храна да бъде придружавана от сертификат, издаван от контролния орган на държавата, в която се произвежда

По материала работи: Слав Велев
С промени в закона прекратяват двойните стандарти при храните

Промени в Закона за храните предвиждат прекратяване на двойните стандарти при хранителните продукти у нас и в Западна Европа. Вносител на промените са депутати от левицата. Измененията в законодателството получиха подкрепата и на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

 

Целта на промените е да се прекъсне порочната практика на двойни стандарти при храните, коментира председателят на УС на Асоциацията Васил Велев.

 

Как държавата ще се пребори с порочните практики за двойни стандарти на едни и същи продукти у нас и в Западна Европа? Според Велев този проблем може да се реши на национално равнище и то най-вече чрез законодателни промени и санкции.

 

Представителят на Национален съюз на земеделските кооперации в България Явор Гечев добави, че качеството на храната ще се доказва чрез необходимата документация, пише dariknews.bg.

 

Промените на Закона за храните въвеждат изискване всяка една храна да бъде придружавана от сертификат, издаван от контролния орган на държавата, в която се произвежда. Този сертификат ще доказва, че храната е със същото съдържание, състав и рецептура с тази, която се търгува на нейна територия.

 

Когато марката е регистрирана първо в България и след това в други държави, сертификат няма да се изисква, допълва БТА. Липсата на сертификат ще се санкционира със завишени имуществени санкции, които могат да достигнат и до 10% от общия оборот на нарушителя за последния месец, през който е извършвана дейност.

 

Промените на Закона за храните са внесени в петък в Народното събрание.

Коментари

Новини Варна